Διεθνή

Έρχεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Στο σημάδι ΦΠΑ και άλλα πολλά…

Με στόχο την προστασία κατά της απάτης και την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δεκαέξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα συστήσουν μια ευρωπαϊκή εισαγγελία, όπως ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι 16 χώρες που επέλεξαν να συμμετάσχουν στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εισαγγελίας είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Στο στόχαστρο ΦΠΑ και πολλά άλλα…

Η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που θα είναι επιφορτισμένο με το έργο της καταπολέμησης κάθε παράβασης κι αδικήματος σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, με στόχο ιδίως τις απάτες σε βάρος των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Θα καλείται επιπλέον να ερευνήσει τις απάτες στον ΦΠΑ διασυνοριακού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη λόγω των απατών τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από εισοδήματα που προέρχονται από τον ΦΠΑ.

«Οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους του Συμβουλίου θα επαναληφθούν σύντομα για την ολοκλήρωση του (νομοθετικού) κειμένου» που θα προβλέπει την ίδρυση αυτής της εισαγγελικής αρχής, η οποία θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρίνισε το Συμβούλιο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία ή η Ουγγαρία, βρίσκονταν μεταξύ των χωρών που εμπόδιζαν κάθε πρόοδο επ’ αυτού του σχεδίου που είχε προβλεφθεί στις συνθήκες από το 2009 και τελεί υπό διαπραγμάτευση από το 2013.

Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει στο να καμφθούν οι αντιδράσεις, επιτρέποντας σε μια ομάδα τουλάχιστον 9 κρατών- μελών να υιοθετούν αποφάσεις που θα εφαρμόζονται μονάχα σε αυτές, ενώ άλλες χώρες μπορούν κατόπιν να τις ακολουθούν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top