Διεθνή

Θεαματική ανάκαμψη για τη Μέρκελ

Πιο ικανοποιημένη δεν θα μπορούσε να είναι η Άγκελα Μέρκελ αρχίζοντας τις πασχαλινές της διακοπές. Πέντε μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου η δυναμική που «δώρισε» ο Μάρτιν Σουλτς στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ως υποψήφιος καγκελάριος φαίνεται να ανακόπτεται. Τόσο η Μέρκελ, όσο και η Χριστιανική Ένωση CDU/ CSU κερδίζουν συνεχώς σε ποσοστά αλλά και σε επιδοκιμασία του κυβερνητικού έργου. Αντίθετα τα ποσοστά δημοτικότητας του Σουλτς υποχωρούν, αλλά το κόμμα του παραμένει σταθερό. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap που έγινε για λογαριασμό του ARD και της εφημερίδας die Welt.

Εάν οι γερμανοί ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, το 46% θα έβαζε σταυρό στη Μέρκελ και το 40% στον Σουλτς. Σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του περασμένου Μαρτίου, η καγκελάριος όχι μόνο ανακτά τη δύναμή της, αλλά περνά μπροστά κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πρόεδρος του SPD χάνει 5 μονάδες. Στο υποθετικό ενδεχόμενο άμεσης εκλογής της η καγκελάριος καταγράφει σημαντικά ποσοστά στήριξης και από άλλα κόμματα. Καταρχήν το 91% των οπαδών της Χριστιανικής Ένωσης θα έδινε ψήφο στη Μέρκελ, το 77% από του οπαδούς των Φιλελεύθερων FDP, το 47% από τους Πράσινους. Τον Μάρτιν Σουλτς θα ψήφιζε το 79% των συμπαθούντων του κόμματός του και το 54% από το αριστερό κόμμα Die Linke.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό δημοκοπικό εύρημα προκύπτει από το ερώτημα «αν γίνονταν την Κυριακή του Πάσχα εκλογές τι θα ψηφίζατε;». Πρώτη πολιτική δύναμη θα έβγαινε η Χριστιανική Ένωση με 34%. Σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου κερδίζει 2%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σταθεροποιεί τη θέση του με 31% όπως και η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD με 11% στην τρίτη θέση. Το ίδιο σταθερό παραμένει το ποσοστό των Πρασίνων με 8%, ενώ η Die Linke χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και πέφτει στο 7%. Το FDP παραμένει κολλημένο στο 6%, αλλά μπαίνει και πάλι στην ομοσπονδιακή βουλή.

Από τους πολιτικούς ο πιο δημοφιλής παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 68%, βελτιώνοντας το ποσοστό του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα του Μαρτίου, όπως και η Μέρκελ κατά 2% στο 62%, που είναι και το καλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2015. Μεγάλη ανατροπή καταγράφεται μεταξύ Σουλτς και Γκάμπριελ. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο υπουργός Εξωτερικών που άφησε την υποψηφιότητα για την καγκελαρία στον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του, κάνει άλμα κατά 9% και αγγίζει το 56%, που είναι και το καλύτερο ποσοστό που έχει ποτέ μετρηθεί γι’ αυτόν σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις. Αφήνει μάλιστα πολύ πίσω του τον Μάρτιν Σουλτς με 48%.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top