Διεθνή

Κλειδώνουν οι εκλογές: Βουλευτές εκλιπαρούν τον Κόρμπιν να τις μπλοκάρει

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι για πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου περνά σήμερα από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής που απαιτείται για να προχωρήσει, καθώς ήδη ο Τζέρεμι Κόρμπιν από τους Εργατικούς χαιρέτισε την ανακοίνωση της πρωθυπουργού. Παρόλα αυτά αρκετοί βουλευτές των Εργατικών το τελευταίο 24ωρο έχουν ζητήσει ακόμα και… παρακαλέσει τον αρχηγό τους να το ξανασκεφτεί: Ορισμένοι μίλησαν ακόμα και για εκλογική αυτοκτονία, καθώς ανησυχούν έντονα για τις έδρες τους.

Η Μέι τόνισε πως ήθελε να εξασφαλίσει τη στήριξη του βρετανικού λαού στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ενώ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sun δηλώνει πως το «πολιτικό παιχνίδι» αποτελεί κίνδυνο που μπορεί να παρεμποδίσει τις συνομιλίες για την έξοδο.

Κανονικά οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία θα διεξάγονταν το 2020 αλλά είναι δυνατή και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εφόσον η πρόταση έχει τη στήριξη των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου.

Το ζήτημα θα τεθεί το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές του SNP θα απέχουν από την ψηφοφορία αλλά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση της Τερέζα Μέι οπότε και θα τη στηρίξουν.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sun η Μέι σημειώνει πως το «πολιτικό παιχνίδι αποτελεί κίνδυνο που μπορεί να παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit». Ορισμένοι αντίπαλοι «επιχειρούν να μας σταματήσουν σε κάθε βήμα» προσθέτει.

Εξηγώντας τη στροφή 180 μοιρών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρει πως είχε «μια πραγματική ευκαιρία να το σκεφτεί» κατά τη διάρκεια βόλτας στην Ουαλία με τον σύζυγό της, στη διάρκεια του Πάσχα.

«Αυτό που ελπίζω να βγει από αυτή τη διαδικασία είναι στήριξη από τον λαό, που θα πει πως συμφωνεί με το σχέδιο για το Brexit, ώστε όταν πάω στην Ευρώπη να έχω την υποστήριξη των Βρετανών πολιτών» πρόσθεσε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top