Διεθνή

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί με πυρηνικό όλεθρο αν δεχθεί επίθεση

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η «αναμέτρηση» ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας σε επίπεδο δηλώσεων και απειλών. Η Πιονγιάνγκ αποκρούει την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ πως το «πρόβλημα» του βορειοκορεατικού πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος θα «αντιμετωπιστεί» και ανταποδίδει προειδοποιώντας πως είναι έτοιμη να ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα.

Την απειλή διατύπωσε ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Βόρειας Κορέας, κάνοντας ακόμα ένα βήμα στο επικίνδυνο παιχνίδι των δύο χωρών.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση με μια πυρηνική επίθεση» δήλωσε ο Τσε Ριόνγκ-χάε κατά τη διάρκεια τελετής πριν τη στρατιωτική παρέλαση για την 105η επέτειο από τη γέννηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «όπως και τα αρχηγεία του Κακού», όπως το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου. Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί».

«Θα ληφθούν τα πιο σκληρά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των ναυτικών τους δυνάμεων με τέτοιο ανηλεή τρόπο ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου του στρατού της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγιάνγκ προχώρησε νωρίτερα σε επίδειξη δύναμης δείχνοντας για πρώτη φορά δημόσια βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBMs). Πλάνα που μετέδωσε η βορειοκορεάτικη κρατική τηλεόραση δείχνουν πυραύλους Pukkuksong-2 πάνω σε φορτηγά.

Η Βόρεια Κορέα κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τη στρατιωτική τους υστερία» ή να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. Ομάδα κρούσης αμερικανικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνεται στην περιοχή ενώ η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει την «Ημέρα του Ήλιου», την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα γεμάτα στρατιώτες είχαν παραταχθεί τα ξημερώματα κατά μήκος των όχθων του Ταεντόνγκ, του ποταμού που περνά από την Πιονγκγιάνγκ, προτού ξεκινήσουν να παρελαύνουν στην πόλη. Την παρέλαση παρακολούθησε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν μαζί με τους συμβούλους του από την κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Στόχος της παρέλασης, εκτός των εορτασμών για την «Ημέρα του Ήλιου», το επίσημο όνομα που έχει δοθεί στην ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είναι να στείλει και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται με την ευκαιρία των εορτασμών να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου ή στην έκτη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου.

Σύμφωνα με αναλυτές του «38 North», ιστοσελίδας που ασχολείται με τη Βόρεια Κορέα και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το σημείο πυρηνικών δοκιμών της Πούνγιε-ρι είναι «έτοιμο» να τεθεί σε λειτουργία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top