Διεθνή

Αποτελέσματα Τουρκία δημοψήφισμα: Νικητής αλλά λαβωμένος ο Ερντογάν

“Πύρρειος” φαίνεται να είναι τελικά η νίκη του ΝΑΙ στο τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα, καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες ήθελαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επικρατεί με ποσοστό άνω του 55%, το ποσοστό αυτό είναι τελικά πολύ χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο περίπου το 98,4% των ψήφων, το “ναι” συγκεντρώνει ποσοστό 51,32%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του “ναι” καταγράφονται στην κεντρική Ανατολία, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλούς υποστηρικτές, ενώ στα πλούσια παράλια της Μικράς Ασίας και στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν πολλοί Κούρδοι, επικρατεί το “όχι”.

Τουρκία: Το ‘ναι’ στο δημοψήφισμα θα γεννήσει μία νέα υπερδύναμη

Στην Κωνσταντινούπολη το “όχι” προηγείται, όπως και στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, αλλά και στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ειδικά η ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά την πολιτική του καριέρα το 1994, όταν εξελέγη δήμαρχος, θεωρείται ιδιαίτερα οδυνηρή για τον Τούρκο πρόεδρο.

Τουρκία δημοψήφισμα: Πώς ψήφισε η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα
Σημειωτέον ότι η συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων στο ιστορικό δημοψήφισμα ήταν μαζική, και σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Haberturk κινείται περίπου στο 86%.

Τη νίκη του “ναι” επιβεβαίωσε η εφορευτική επιτροπή αργά το βράδυ, σημειώνοντας πως τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 11 με 12 μέρες.

Ερντογάν: Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος, καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Από την πλευρά του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα “αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα”. Επιπλέον επεσήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Τουρκία: Οι πέντε πιθανές επιπτώσεις από το δημοψήφισμα

Επανακαταμέτρηση ψήφων ζητά η αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Η εφορευτική επιτροπή απέτυχε, επιτρέποντας την απάτη στο δημοψήφισμα”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζκάν.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η ηγεσία του κόμματος, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 37% των ψήφων του δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα δύο τρίτα των καλπών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top