Αυτοκίνητο

H «fast lady» ετών 79 που θα κάνει το όνειρο της πραγματικότητα οδηγώντας αυτοκίνητο της F1

Η ηλικιωμένη κυρία από την Ιρλανδία δεν αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση ανθρώπου. Σε εποχές όπου ακόμα και η οδήγηση στο δημόσιο δρόμο ήταν κατά κανόνα αντρικό προνόμιο, η Ρόζμαρι από την Ιρλανδία είχε τον προσωνύμιο «The fast lady», από τη συμμετοχή της στα ράλι της δεκαετίας του ’60.

Η Σμιθ κόλλησε το μικρόβιο της ταχύτητας εντελώς τυχαία σε νεαρή ηλικία, από έναν γνωστό της που της ζήτησε να τον συνοδεύσει ως συνοδηγός σε αγώνα. Έκτοτε άλλαξε επάγγελμα και χόμπι: από ιδιοκτήτρια μπουτίκ έγινε εκπαιδευτής οδηγών και από το ενδιαφέρον για τη μόδα πέρασε σε αυτό για την ταχύτητα.

Με δεκάδες διακρίσεις σε ιρλανδικά και βρετανικά ράλι, η Ρόζμαρι Σμιθ γνώρισε την καταξίωση σε έναν χώρο σχεδόν απόλυτα ανδροκρατούμενο, έχοντας ένα όνειρο: να οδηγήσει το κορυφαίο όχημα των αγώνων ταχύτητας, δηλαδή ένα μονοθέσιο της F1.

Η ευκαιρία μπορεί να άργησε αλλά δεν προσπέρασε. Ο εορτασμός των 40 ετών της Renault στην F1 δημιούργησε το κατάλληλο υπόβαθρο για μια διαφορετική επικοινωνιακή ενέργεια και, στο πλαίσιο αυτό, οι υπεύθυνοι της Renault UK κάλεσαν την Σμιθ να οδηγήσει το προηγούμενης γενιάς μονοθέσιο της Renault, με «δάσκαλο» όμως και καθοδηγητή τον Βρετανό εν ενεργεία οδηγό Τζόλιον Πάλμερ.

«Να οδηγήσω αυτοκίνητο της F1 ήταν κάτι που πάντα ήθελα αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα πραγματοποιήσω. Όταν ήρθαν σε επαφή μαζί μου για αυτή την μοναδική εμπειρία, πέταξα από τη χαρά μου. Απίστευτη αίσθηση και πολύ δύσκολη η προσαρμογή σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, αλλά αξίζει κάθε προσπάθεια. Η δική μου περίπτωση αποδεικνύει ότι αν δεν χάσεις το πάθος σου, η ηλικία δεν αποτελεί φραγμό στο να κάνεις ακόμα και τα πιο τρελά σου όνειρα πραγματικότητα» δήλωσε η δυναμική και συμπαθέστατη Ρόζμαρι.

Μέσα από το ίδιο πρόγραμμα, θα δοθεί η δυνατότητα σε δέκα ακόμα Βρετανούς να έχουν αυτή την εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία να βρεθούν στο τιμόνι μιας F1. Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Αποτελεί δε μια εξαιρετική σκέψη από την γαλλική εταιρεία διότι, στο τέλος της ημέρας, οι αγώνες είναι μέρος της τεχνολογικής εξέλιξης, που στόχο έχει να φτάσει σε κάθε αυτοκίνητο και κάθε οδηγό. Όσο λοιπόν πιο προσιτός είναι ο κορυφαίος αγωνιστικός θεσμός αυτοκινήτων, τόσο το καλύτερο για όλους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top