Διεθνή

Η Ισπανία θα περάσει την Ελλάδα στις αφίξεις προσφύγων

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ισπανία, μπορεί να ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σ’ ένα φαινόμενο πρωτοφανές για την Ισπανία, δεκάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν χθες ανάμεσα στους τουρίστες σε μια παραλία κοντά στο Κάντιθ, αφού διέπλευσαν το Στενό του Γιβραλτάρ. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, τους βλέπει κανείς να κατεβαίνουν γρήγορα από μια φουσκωτή λέμβο, για να ανέβουν τρέχοντας την παραλία.

Την ίδια ημέρα, δώδεκα άλλοι εισήλθαν με τζετ σκι στα χωρικά ύδατα του ισπανικού θυλάκου της Θέουτα στο Μαρόκο και ένας απ’ αυτούς πνίγηκε πριν φτάσει στην παραλία, ανακοίνωσε η νομαρχία της περιοχής.

«Δεν ακούγαμε να μιλούν πολύ για την Ισπανία, αλλά φέτος αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοέλ Μιλμάν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

Το μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής ροής εξακολουθεί να περνά από την Ιταλία, όμως «η Ισπανία μπορεί να ξεπεράσει φέτος την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, τα οποία μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 8.183 μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στην Ισπανία μέχρι τις 6 Αυγούστου, δηλαδή υπερτριπλάσιοι των περίπου 2.500 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Στις 6 Αυγούστου, 11.713 είχαν φθάσει δια θαλάσσης στην Ελλάδα.

Από την αρχή του χρόνου, 120 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου προς την Ισπανία, έναντι 128 ολόκληρο το 2016, πάντα σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

Πολλοί μετανάστες έρχονται από τη Δυτική Αφρική και ένα μέρος αυτής της ροής πιθανότατα περνά από το Μαρόκο», παρά από τη Λιβύη, που έχει εγκαταλειφθεί στις πολιτοφυλακές, εξήγησε ο εκπρόσωπος. Όπως τόνισε, «υποθέτουμε πως η οδός κατά μήκος της ακτής για να φθάσουν στο Μαρόκο θεωρείται ασφαλέστερη».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top