Πολιτική

«ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ» ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ: «Δεν χωράνε στις φυλακές»

Την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου, που προβλέπει πρόωρες αποφυλακίσεις, αλλά και τη νέα μείωση των ποινών θα προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Με αυτή και άλλες παρεμβάσεις μας, η Ελλάδα από χώρα παρίας στον τομέα κράτησης και καταδίκες έγινε παράδειγμα προς μίμηση», τόνισε ο κ. Κοντονής και προσέθεσε ότι «παραλάβαμε έναν αριθμό κρατουμένων που άγγιζε τις 12.000. Οι φυλακές ήταν κολαστήρια».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του νόμου Παρασκευόπουλου, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να φέρει ένα λελογισμένο πλαίσιο για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, είπε: «Αυτός ο τρόπος αποσυμφόρησης των φυλακών είναι άδικος για τους κρατούμενους και βαριά επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Για πολλά χρόνια η πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα έτσι αλλά είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για εσφαλμένη προσέγγιση. Είναι η εύκολη λύση για όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης όταν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πραγματικότητα».

«Θέλετε καλύτερες συνθήκες κράτησης; Φτιάξτε νέες φυλακές», επανέλαβε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μειώνουμε τις ποινές επειδή δεν είναι καλές οι συνθήκες κράτησης. «Είναι βαρύτατα επικίνδυνο για την ασφάλεια της δημόσιας τάξης και κατάφωρα άδικο για τους υπόλοιπους κρατουμένους που μπορεί να έχουν σωφρονιστεί».

Τέλος, ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του νόμου του, επικαλούμενος έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που καταδεικνύουν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος κράτησης τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά υποτροπής μετά την αποφυλάκιση, γιατί έχει δημιουργηθεί «εκβαρβαρισμός» των κρατουμένων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top