Πολιτική

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: «Δεν μου τράβηξαν τα αυτιά στο Eurogroup»!

Ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίηση για την συνάντηση των υπουργών οικονομικών που έληξε σήμερα το μεσημέρι.

«Δεν τραβήχτηκαν τα αυτιά μου» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της εταιρείας εξόρυξης Eldorado και ότι «δεν αναφέρθηκε ότι υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα».

Στόχος είναι να λήξει το πρόγραμμα το 2018 χωρίς περαιτέρω πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως « όλοι πρέπει να δουλέψουμε για τον στόχο αυτό». Επίσης, σύμφωνα με το skai.gr, δήλωσε πως πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο θα πραγματοποιηθούν τρεις συζητήσεις: μία για το χρέος, μία για το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» και μία για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα μετά το 2018.

Ο κ. Τσκαλώτος απέρριψε το επιχείρημα ότι θα χρειαστούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, εξηγώντας ότι η υπεραπόδοση ορισμένων μέτρων καλύπτει την υπό- απόδοση κάποιων άλλων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης σύμφωνα με τον κ Τσακαλώτο ήταν τα τραπεζικά με ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την μείωση των κόκκινων δανείων «ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δανείζουν πιο γρήγορα».

Όσον αφορά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία του Α.Γεωργίου». Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι η καταδίκη αφορούσε τεχνικότητες της διοίκηση που άσκησε στην ΕΛΣΤΑΤ και όχι τα ίδια τα στατιστικά, για τα οποία δεν υπάρχει και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.

Τα αγκάθια της αξιολόγησης

Σαφή προειδοποίηση για την ανάγκη εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μειωθούν τα NPLs απηύθυνε μετά το τέλος του άτυπου Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας, ο Benoit Coeure, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο κ. Regling έκανε σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η γ΄ αξιολόγηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά», ενώ κατέστησε σαφές ότι υπήρξε συζήτηση και για την δικαστική εμπλοκή με την ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος Moscovici συνέδεσε την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με την έξοδο στις αγορές, δηλώνοντας πως «εάν δεν βρεθεί λύση, θα προκαλέσουν ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Eldorado πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι δεν συζητήθηκε, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν υπήρξε αναφορά και για την πορεία του προϋπολογισμού.

Και ο ίδιος ο Dijsselbloem εξάλλου όταν ερωτήθηκε σχετικά απάντησε πως δεν συζητήθηκε το θέμα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως το δεύτερο θέμα της συζήτησης εκτός από την πορεία της νομισματικής ένωσης, ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός της γ΄ αξιολόγησης.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ένα report από τους θεσμούς για θέματα πάνω στα οποία εργάζονται αυτή τη στιγμή, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα, προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

«Ασφαλώς πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σε σειρά θεμάτων κάποια από τα οποία έχουν ήδη αναφερθεί, σημείωσε.

«Συζητήσαμε ακόμη για τη δικαστική υπόθεση εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Από όλο το Eurogroup εκφράστηκαν ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση, την επίδραση που έχει διεθνώς για την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, για τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβάνοντας ασφαλώς την ανεξαρτησία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ, επομένως αυτές οι ανησυχίες υπογραμμίστηκαν και τονίστηκαν. Ασφαλώς οι νομικές διαδικασίες θα συνεχίσουν», πρόσθεσε.

Ο Dijsselbloem τόνισε στις δηλώσεις του ότι στην ευρωζώνη η ανάπτυξη συνεχίζει να αυξάνει ρυθμούς και παραμένει ισχυρή. Ασφαλώς οι κίνδυνοι παραμένουν και πρέπει να γίνει δουλειά να αντιμετωπιστούν, ωστόσο η εμπιστοσύνη αυξάνεται συνεχώς και αυτό είναι πολύ ευπρόσδεκτο.

«Ξεκινήσαμε την πρώτη μας συνεδρίαση ύστερα από τις διακοπές του καλοκαιριού συζητώντας για το πώς θα γίνει η νομισματική ένωση πιο ανθεκτική, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει λειτουργική.

«Η συζήτηση αφορούσε το ποιες είναι οι ευθύνες των κρατών-μελών, και ποιες είναι οι ευθύνες για τη νομισματική ένωση ή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και νομίζω πως υπάρχουν τρεις πτυχές για τη μείωση της ευπάθειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Πρώτα ασφαλώς πρέπει να βρούμε πως θα γίνουμε λιγότερο ευάλωτοι σε οικονομικές κρίσεις. Δεύτερον πώς να αυξήσουμε την ικανότητα απορρόφησης, δηλαδή όταν συμβεί η κρίση πώς θα την αντιμετωπίσουμε, ως θεσμοί, ως αγορές, ως νοικοκυριά, ως επιχειρήσεις, και τρίτον, πώς να προχωρήσουμε με πιο ταχύ ρυθμό στην οικονομική ανάκαμψη.

Και αυτό ασφαλώς είναι ένα δίδαγμα που πήραμε από την κρίση. Αργήσαμε πολύ να απορροφήσουμε το σοκ. Δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε σε θέση να απορροφήσουμε το σοκ. Ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα, και πήρε πολύ καιρό να ανακάμψουμε, ασφαλώς σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Αυτά ήταν τα στοιχεία που συζητήθηκαν, πρόκειται για μια «ομπρέλα», έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται σε εθνικό επίπεδο και τις δομές. Πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, να τελειώσει η ένωση των κεφαλαιαγορών, ώστε οι αγορές να απορροφούν περισσότερα σοκ. Να βελτιωθούν τα θεσμικά πλαίσια και η διακυβέρνηση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλά από τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και στο μέλλον, θα πατήσουμε στη σημερινή συζήτηση».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top