Πολιτική

Ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη

Η συνδρομή τεσσάρων υπουργείων είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καλλιεργούν και επεξεργάζονται φυτά κάνναβης, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε ο κ. Ξανθός. «Απαντήσαμε και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει. Σήμερα, για έναν ασθενή που το χρειάζεται, όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη, να πάρει φαρμακευτική κάνναβη είναι εξασφαλισμένη. Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας».

Ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «ακόμη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον εταιρειών να υποβάλουν φακέλους στον ΕΟΦ, να αδειοδοτηθούν και να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει για τα υπόλοιπα φάρμακα».

Προσθέτοντάς ότι «αν το αιτηθεί ένας ασθενής, από τον Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μπορεί να γίνει η εισαγωγή του φαρμάκου από το εξωτερικό και να υπάρχει νόμιμα πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου, να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Ο υπουργός τόνισε ότι «αυτό που εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο 4139/2013, που να δίνει τη δυνατότητα -κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και τους πίνακες ουσιών- καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση».

«Αυτή είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η επεξεργασία έχει προχωρήσει, κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο», διευκρίνισε ο κ. Ξανθός. Ενώ απέδωσε σε «λόγους διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους», τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top