Οικονομία

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤ: «Ναι, κερδίσαμε δισεκατομμύρια από τα Ελληνικά ομόλογα»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκομίσει κέρδη 7,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Αυτό αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε γραπτή απάντησή της σε ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2012-2016.

Το πρόγραμμα SMP ξεκίνησε στην αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2010, με στόχο να χαλαρώσει την πίεση στο κόστος δανεισμού των κρατών-μελών.

Στην επιστολή που έστειλε στον κ. Χουντή την Τρίτη, η ΕΚΤ δεν διευκρινίζει πόσα είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα από τη συμφωνία ANFA και παραπέμπει τον Έλληνα ευρωβουλευτή στην ΤτΕ ΕΛΛ +0,22%.

Επιπλέον, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις για τη μεταφορά στο ελληνικό κράτος των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων δεν αφορά τις κεντρικές τράπεζες αλλά τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην ελληνική κυβέρνηση ως ένα μεσοπρόθεσμο μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top