Οικονομία

Τη θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup θέλει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών

Ενδιαφέρον για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ως διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, φέρεται να δείχνει ο νυν υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκου Κόμματος, σε περίπτωση που παραμείνει στη θέση του – κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό – μετά τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 15 Οκτωβρίου.

«Εάν συνεχίσω να παραμένω υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας (και μετά τις εκλογές), τότε θα υπάρξει αυτή η συζήτηση γύρω από το πρόσωπό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέλινγκ σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως υπολογίζει με «τρεις έως τέσσερις υποψήφιους» για τη διαδοχή του επικεφαλής του Eurogroup.

Η θέση αυτή είναι, κατά την άποψή του, μία από τις σημαντικότερες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά, όπως σημείωσε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνονται σχετικές συζητήσεις. Ταυτόχρονα υπενθύμισε πως στην Αυστρία, ο ίδιος είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών μετά τον Χάνες Άντρος (σ.σ. τον υπουργό Οικονομικών μεταξύ 1970 και 1980, στην κυβέρνηση του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι), ο οποίος στο υπουργείο του δεν έχει υφυπουργό, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό στο μέλλον εάν κληθεί να αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup.

Εξάλλου, όπως επισήμανε, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος θα αναλάβει επικεφαλής του Euroworking Group, του οποίου αυτή τη στιγμή ηγείται ο Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για μία χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως για μία προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας υπάρχουν διαφορετικές γνώμες των χωρών-μελών, και το σημαντικό, κατά τη γνώμη του είναι, οι επί μέρους προσαρμογές να μην υιοθετούνται απλά ως γενικοί κανόνες.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top