Διεθνή

ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Συλλαμβάνει Αμερικανούς, δικάζει Γερμανούς και «τρυπά» την κυπριακή ΑΟΖ

Λάδι στη φωτιά των ταραγμένων σχέσεων του με τις ΗΠΑ αλλά και τη Γερμανία ρίχνει συνεχώς ο Ερντογάν.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υιός Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν γεωτρύσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μετά την σύλληψη μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία, δικάζει ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, Γερμανίδα δημοσιογράφο, η οποία βρίσκεται στη φυλακή μαζί με τον γιο της, από τα τέλη Απριλίου.

Η δίκη της Γερμανίδας δημοσιογράφου και μεταφράστριας, Μεσαλέ Τολού, άρχισε σήμερα κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Μεσαλέ Τολού, κατηγορείται ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), έναν σχηματισμό που είναι παράνομος στην Τουρκία επειδή θεωρείται «τρομοκρατικός».

Κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. H ηλικίας 33 ετών τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα πολίτης, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια σ’ ένα μικρό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της αριστεράς, το Etkin Haber Ajansi (ETHA), δικάζεται στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με άλλα 17 πρόσωπα. «Απορρίπτω τις κατηγορίες εναντίον μου. Έγινα στόχος της αστυνομίας εξαιτίας μιας μετάφρασης που έκανα για το ETHA», είπε η ίδια, σύμφωνα με τις δηλώσεις της που αναρτήθηκαν στο Twitter από το δικηγορικό γραφείο Δίκαιο των Καταπιεσμένων που την εκπροσωπεί.

Κατηγορείται κυρίως ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις και σε κηδείες μελών του MLKP, όμως οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν πως πρόκειται για πολιτική δίκη. Ο πατέρας της, ο Αλί Ριζά Τολού, χαρακτήρισε σήμερα το πρωί τις κατηγορίες σε βάρος της κόρης του «κούφια ψέματα», έγραψε το ETHA στη σελίδα του στο Facebook.

Η Τολού, η οποία κρατείται μαζί με τον τριών ετών γιο της, περιλαμβάνεται στους δέκα Γερμανούς που κρατούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Σ’αυτούς περιλαμβάνεται ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτσέλ που κρατείται από τον Φεβρουάριο.

“Πιέζουν” οι ΗΠΑ την Άγκυρα 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξακολουθούν να επιδιώκουν μια εξήγηση από την Άγκυρα για τη σύλληψη μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία η οποία οδήγησε την Ουάσινγκτον να αναστείλει τις χορηγήσεις βίζας σε τούρκους πολίτες, δήλωσε ο πρεσβευτής Τζον Μπας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top