Πολιτική

Παπανδρέου: Ο Τσίπρας είναι μόνο στα λόγια αριστερός

«Ο Τσίπρας είναι στα λόγια αριστερός. Εφάρμοσε ένα σκληρό μνημόνιο, χρέωσε τη χώρα 80 δισ. ευρώ και δεν έκανε κάτι το προοδευτικό. Δεν κόντραρε την εξουσία, όπως κάναμε εμείς. Συμβιβάστηκε με το κατεστημένο. Εύκολο να καπηλεύεται κάποιος την ιστορία του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάμε όμως πως η παράταξη από την οποία προέρχεται ο κ. Τσίπρας τον κυνήγησε δίχως έλεος» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως: «Δεν αποτύχαμε. Σηκώσαμε το βάρος και σώσαμε τη χώρα. Αυτό που δεν καταφέραμε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε μια ευρύτερη συναίνεση. Θα είχαμε γλιτώσει πολλά» και συμπλήρωσε: «Η πρόταση για το δικό μας δημοψήφισμα δεν ήταν συγκυριακή όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν καλύτερο να είχε γίνει εκείνο το δημοψήφισμα. Υπήρχαν όμως πολλές αντιδράσεις. Ακόμα και μέσα στο κόμμα μου άρα το πιθανότερο είναι πως θα πηγαίναμε σε εκλογές. Αν είχε γίνει θα είχαμε γλιτώσει έξι χρόνια ταλαιπωρίας».

Σε ότι αφορά τις διεργασίες στην κεντροαριστερή παράταξη ανέφερε ότι: «Στηρίζω τη διαδικασία χωρίς να συμμετέχω. Το ότι υπήρξε τόση μεγάλη συμμετοχή που λίγοι πρόβλεψαν, νομίζω δείχνει ότι ο κόσμος θέλει την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου. Η συμμετοχή είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατία, για την λειτουργία της χώρας μας. Δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Είναι μια ιστορία ανασυγκρότησης. Ελπίζω μετά την επόμενη Κυριακή να υπάρχει μια πορεία κοινής πλεύσης» και συμπλήρωσε: «Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης. Πήρα μια απόφαση, να στηρίξω τη διαδικασία, χωρίς να εμπλακώ κι εγώ ο ίδιος. Θέλω να κρατήσω μια απόσταση ανάμεσα στους δυο υποψήφιους. Γνωρίζω τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί. Διαδραμάτισε έναν τυπικό ρόλο στην όλη διαδικασία και αυτό έχει θετικό πρόσημο. Εγώ θέλω να διαδραματίσω ένα διαφορετικό ρόλο και γι αυτό δεν επιλέγω κάποιον από τους δυο υποψήφιους. Θέλω να συμβάλω ως εγγυητής αν θέλετε. Μην ξεχνάμε πως ήμουν ο τελευταίος Πρωθυπουργός που βγήκε με αυτοδυναμία και που βγήκε από το ΠΑΣΟΚ, από το χώρο αυτό».

Τέλος, ανέφερε πως «θέλω να δω τον χώρο μας αυτόνομο και να έρθουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βγάλουμε γρηγορότερα τη χώρα από την κρίση. Η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Δεν αρκεί στους πολίτες να λέει πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει σα να μην έχει πρόταση».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top