fbpx
Ελλάδα

Παιδιά δημοτικού κάνουν 15 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε σχολείο

«Αν ήταν δικά τους παιδιά, θα τα ξυπνούσαν από τις 6 το πρωί, να τα στείλουν με το λεωφορείο της γραμμής σε τέτοιο δρόμο και να γυρίσουν στις 3 το μεσημέρι στα σπίτια τους;», αναρωτιούνται οι γονείς των μικρών μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου, από την Πέρσαινα Ηλείας.

Μπορούν – δεν μπορούν, έχουν – δεν έχουν χρήματα για βενζίνες, αναγκάζονται να τα μεταφέρουν μόνοι τα παιδιά τους στο σχολείο -και όχι κάθε μέρα- για να μάθουν γράμματα, αφού όπως λένε, βλέπουν εμπαιγμό από τους άρχοντες αυτού του τόπου, με τον έναν να ρίχνει το «μπαλάκι» της ευθύνης στον άλλον.

Από πέρσι, οπότε και ανεστάλη η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πέρσαινας, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού μαθητών για να λειτουργήσει, οι μαθητές εγγράφηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα. Ωστόσο, αν και… εξασφαλίστηκε ο τρόπος μετακίνησής τους, τελικά δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για τη μεταφορά μαθητών.

Έτσι γίνεται η μετακίνηση

Τα παιδιά είναι αναγκασμένα να ξυπνούν από τις 6:00, να μπαίνουν στο λεωφορείο της γραμμής, να φτάνουν στο Λάλα στις 7:40 και να περιμένουν στον δρόμο -ουσιαστικά- μέχρι να ανοίξει το σχολείο. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και το μεσημέρι, περιμένοντας να μπουν στο λεωφορεία της γραμμής στις 13:45, για να καταλήξουν στα σπίτια τους στις 15:00. Και αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουν ακόμα και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου, δηλαδή παιδιά 6 και 7 χρόνων, και μάλιστα χωρίς την παρουσία συνοδού μέσα στο λεωφορείο.

Κοιμούνται στο θρανίο και στο λεωφορείο…

Αν και το σχολείο πρέπει να ανοίξει στις 8:00 το πρωί, τόσο ο διευθυντής όσο και οι εκπαιδευτικοί, ουσιαστικά με δική τους ευθύνη, ανοίγουν το σχολείο νωρίτερα, ώστε να μη μένουν τα παιδιά απροστάτευτα στον δρόμο, μέσα  στη βροχή και το κρύο. Το ίδιο κάνει και η σχολική τροχονόμος, που κάθε πρωί στις 7:30 είναι στη θέση της, έστω κι αν από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν τα σχολεία, δεν έχει πληρωθεί.

Η ανθρωπιά τους, όμως, δεν μπορεί να καλύψει και την κούραση των παιδιών, που πολλές φορές, νυσταγμένα και κατάκοπα, γέρνουν και αποκοιμιούνται πάνω στο θρανίο. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο και όχι τόσο επικίνδυνο, αφού πριν λίγο καιρό, ένας 6χρονος μαθητής αποκοιμήθηκε στο λεωφορείο, δεν κατέβηκε στο χωριό του και έγινε αντιληπτός από τον οδηγό στο Λάλα, όταν το λεωφορείο βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής για Πύργο.

Τα πηγαίνουν μόνοι του, ή δεν τα πηγαίνουν καθόλου

Οι γονείς, από πέρσι αλλά και φέτος, έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους, τόσο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, να φροντίσουν να γίνεται η μεταφορά των μικρών μαθητών με ταξί, όπως γίνεται και για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου.

Αυτήν την ανάγκη -όπως και τη δυνατότητα να ανοίγει λίγο νωρίτερα το σχολείο- έχει επισημάνει και με έγγραφά του προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, προς τους Σχολικούς Συμβούλους της Ηλείας, αλλά και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ο διευθυντής του σχολείου.

Μέχρι σήμερα, το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί και έτσι οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με τα δικά τους αυτοκίνητα, αφήνοντάς τις δουλείες τους και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καύσιμα, αφού η Πέρσαινα απέχει 15 χιλιόμετρα από το Λάλα. Κάποιες φορές, η  μια οικογένεια εξυπηρετεί την άλλη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που, κάποιοι γονείς -όταν δεν τρόπο ή έχουν δουλειά- κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και δεν τα πηγαίνουν στο σχολείο.

«Αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν»

Οι γονείς, αγανακτισμένοι, ζητούν από τους αρμοδίους να δώσουν λύση, κι αν αυτοί αδυνατούν -όπως λένε- ας παραιτηθούν για να αναλάβουν κάποιοι που θα μπορούν να κάνουν το αυτονόητο για τους μαθητές των ορεινών χωριών και περιφερειακών σχολείων, που δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας και αξίζουν των ίδιων ευκαιριών στην παιδεία και στη μόρφωση.

Στην τελική ευθεία

Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Πατρίς» για το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήλωσε γνώστης του προβλήματος και εξήγησε πως, σήμερα κιόλας -με δεδομένο ότι από τον διαγωνισμό που «τρέχει» έχουν αναδειχθεί οι προσωρινοί μειοδότες- θα υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και σε επόμενη φάση με το ΚΤΕΛ, για την εξέταση τέτοιων ζητημάτων. Σημείωσε, μάλιστα, πως ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί την Π.Ε Ηλείας και όχι μόνο για την Πέρσαινα, αλλά και για άλλες περιοχές της Ηλείας, είναι ο χρόνος παραλαβής και επανόδου των παιδιών στα σπίτια τους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top