Ελλάδα

Η εικόνα στα Ίμια μετά την επικίνδυνη τουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο

Αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στα Ίμια, μετά το χθεσινό συμβάν, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να διεμβολίσει πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων κι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζοντας (σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του): «Κανείς να μη νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Η Αθήνα προέβη χθες σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας σε διπλό επίπεδο, τόσο μέσω του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλου, προς τον Τούρκο ομόλογό του, όσο και προς τον εδώ Τούρκο πρέσβη, ο οποίος κλήθηκε στο ΥΠΕΞ από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, προκειμένου να του επισημανθούν οι επιπτώσεις από την παράνομη δραστηριότητα της χώρας του.

Το υπ. Εξωτερικών, αναφερόμενο στο επεισόδιο στα Ίμια, σημείωσε ότι «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

Αργά χθες το βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επικοινώνησε με πρωτοβουλία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκοντας να πείσει -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι το επεισόδια στα Ίμια «δεν ήταν εσκεμμένο». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, χθες, με ανακοίνωσή του κατηγόρησε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών για διαστρέβλωση της αλήθειας, υποστηρίζοντας ότι οι επικίνδυνοι χειρισμοί πραγματοποιήθηκαν από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού σε μία περιοχή η οποία της ανήκει, ενώ κάλεσε τη χώρας μας «να δώσει τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες». «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου», απάντησε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόσογλου. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top