Πολιτική

Έντιμο συμβιβασμό προανήγγειλε από τα Σκόπια ο Κοτζιάς

Πολύ καλές χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά το πέρας των διμερών επαφών. «Σκέφτομαι τη μισή μέρα τι είναι σημαντικό για εμάς και την άλλη μισή μέρα τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη της Ελλάδας, υπάρχει ακόμα προκατάληψη, αλλά και βούληση να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αναλυτικότερη συζήτηση του θέματος με τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, στην Βιέννη.

«Έντιμο, όχι σάπιο συμβιβασμό»
Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την πρόσκληση. «Είναι χαρά που βρίσκομαι εδώ και κράτησα την υπόσχεση να έρθω μόλις το όνομα του αεροδρομίου» τόνισε χαρακτήριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πιστεύει στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία. «Θέλουμε να μπορέσουμε και κάναμε βήματα να λύσουμε προβλήματα που δεν τα δημιουργήσαμε ο Νικόλα και εγώ, αλλά τα βρήκαμε. Πιστεύω ότι η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων βοηθά και στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε προκαταβολικά και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αλλά και τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων που πρόκειται να δει στη συνέχεια. «Οφείλουμε οι ΥΠΕΞ να βρίσκουμε λύσεις» τόνισε.

Προανήγγειλε επίσης έναν «έντιμο συμβιβασμό» («όχι έναν σάπιο συμβιβασμό, όπως λέω συχνά») στην υπόθεση των Σκοπίων για το καλό και των δύο χωρών, αλλά και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Τα συστατικά της λύσης
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα συστατικά που θα μπορούσε να έχει μια λύση, ο κ. Ντιμιτρόφ ήταν πολύ προσκεκτικός στη διατύπωση, λέγοντας ότι βιώσιμη λύση είναι αυτή που με τη βοήθεια και των δύο πλευρών θα γίνει αμοιβαία αποδεκτή. Συμπλήρωσε την αίσθησή του ότι «μερικές φορές νιώθω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, γιατί προσπαθούμε να δούμε το μέλλον».

Συμφώνησε με τον ίδιο και ο Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε δίκαιη και ορθή λύση που θα ανοίγει δρόμους και δεν θα δημιουργεί νέα προβλήματα στο μέλλον.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top