Οικονομία

«Πάρτι» κερδοσκοπίας στην τουρκική λίρα που αντιδρά ανοδικά στις πρόωρες εκλογές Ερντογάν

Με ενθουσιασμό υποδέχονται οι επενδυτές την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η οικονομία αναμένεται να ρίξει ρυθμούς τους επόμενους μήνες, λόγω εκλογών, ανακόπτοντας τη διόγκωση της φούσκας της οικονομίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επενδυτές δείχνουν να κερδοσκοπούν πάνω στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο κερδίζει 1% έναντι του δολαρίου.

Πάντως, από την αρχή του έτους η πτώση της λίρας περιορίστηκε στο 6,5%, ανακόπτοντας την υποχώρηση της τουρκικής λίρας, η οποία έθετε σε κίνδυνο την υγιή πορεία της τουρκικής οικονομίας, ενώ παράλληλα υποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν συμφωνούν διόλου με τη νομισματική πολιτική που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Σύμφωνα πάντως με τη Moody’s «η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ταχεία ανάπτυξης της οικονομίας με κάθε κόστος.

Όμως η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τουρκικής λίρας αποτελεί αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.

Αυτή η έντονη κατάσταση είναι ένα σημαντικό τεστ για την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των ισχυρών θεμελιωδών δεδομένων της Τουρκίας, τα οποία προέρχονται από τη δυναμική της οικονομίας αλλά και τα εξαιρετικά θετικά δημοσιονομικά δεδομένα και την εκ του εξωτερικού προερχόμενη ευαισθησία της οικονομίας της».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top