Πολιτική

«Βόμβα» Κατρούγκαλου: Αν οι «8» συμμετείχαν στο πραξικόπημα, η Ελλάδα μπορεί να μην τους δεχθεί

Την εκτίμηση πως οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, γιατί υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν εξέφρασε τη Μεγάλη Τρίτη (03/04) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τοποθετήθηκε ανοικτά και για το ζήτημα της παραχώρησης πολιτικού ασύλου προς αυτούς.

Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική του άποψη, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε, πως «εάν αποδειχθεί μέσω της διαδικασίας η συμμετοχή τους στο πραξικόπημα δεν δικαιούνται την προστασία που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης και δεν είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να τους δεχθεί στο έδαφός της».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε, εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, αναφορικά με την ένταση που έχει ξεσπάσει με την Τουρκία, εκτιμώντας, ωστόσο, πως η Άγκυρα δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως είναι απαραίτητη η προετοιμασία, γνωρίζοντας όμως «ότι δεν θα γίνει πόλεμος και κυρίως έχοντας εμπιστοσύνη, στην αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οι λεκτικές κορώνες της Άγκυρας, είναι ένδειξη αδυναμίας. Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο στο Αιγαίο γιατί ξέρει ότι δε μπορεί να τον κερδίσει».

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και θέλει να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο, γι” αυτό και προσπαθεί να διατηρεί συνεχώς ένταση, και με τον τρόπο αυτό να ελπίζει ότι θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να αμφισβητήσει, αυτά που μας δίνει χωρίς καμία επιφύλαξη το διεθνές δίκαιο».

«Εκείνο όμως που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», σημείωσε, «είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι προκλήσεις αυτές της Τουρκίας, συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η κατάσταση είναι ποιοτικά καινούργια και η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top