Διεθνή

Μακρόν: Η 1η Μαΐου δεν είναι η ημέρα των μπαχαλάκηδων

Η χθεσινή μέρα ήταν για τη Γαλλία μια μέρα επεισοδίων που αμαύρωσαν τους εορτασμούς της Πρωτομαγιά.

«Η 1η Μαΐου είναι η ημέρα των εργαζόμενων, όχι των μπαχαλάκηδων», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Σίδνεϊ. «Δεν μπορώ παρά να καταδικάσω ξανά με τον πιο έντονο τρόπο αυτό που συνέβη», τόνισε ο Μακρόν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Ωστόσο υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι αρχή του είναι να μην σχολιάζει εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Ο Μακρόν εξήγησε ότι «επί τόπου βρίσκονταν ένας πρωθυπουργός και ένας υπουργός Εσωτερικών και έλαβαν τις προσήκουσες αποφάσεις. Έγιναν συλλήψεις, ελήφθησαν όλα τα μέτρα» αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται το AFP.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πορεία που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, γνωστοποίησε η Αστυνομία, η οποία καταμέτρησε επίσης 14.500 ανθρώπους στο περιθώριο της προγραμματισμένης διαδήλωσης. Από αυτούς οι 1.200 ήταν στην πλειονότητά τους κουκουλοφόροι , μέλη του αναρχικού κινήματος των blacks blocs. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT 55.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναρτήσει ένα tweet με το οποίο «καταδίκαζε με τον πιο έντονο τρόπο τα βίαια επεισόδια», τα οποία αμαύρωσαν τη χθεσινή πορεία. «Θα γίνουν τα πάντα ώστε οι δράστες να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ υποσχέθηκε σήμερα ότι στις επόμενες διαδηλώσεις θα υπάρχουν «ακόμη περισσότερες δυνάμεις της τάξης».

«Στις επόμενες διαδηλώσεις θα υπάρχουν επιπλέον δυνάμεις της τάξης με πρόθεση αυτή τη φορά να χωρίσουν εντελώς τους διαδηλωτές από αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν ταραχές», τόνισε ο Κολόμπ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία του Παρισιού 109 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top