Οικονομία

JP Morgan: Η έξοδος είναι «βρώμικη» και δεν διασφαλίζει βιώσιμο χρέος

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά «βρώμικη», καθώς συνοδεύεται από ενισχυμένη εποπτεία, ενώ δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η JP Morgan.

Εκτιμά, πάντως, ότι η συμφωνία που αναμένεται να «κλειδώσει» το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα ικανοποιήσει τις αγορές, καθώς θα σχηματιστεί «φουσκωμένο» μαξιλάρι ύψους έως και 25 δισ. ευρώ ώστε οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας να είναι διαχειρίσιμες και να μην εξαρτάται άμεσα από τις αγορές έως το 2020. «Η πρόσβαση στις αγορές θα είναι περιορισμένη αλλά θα αυξάνεται σταδιακά» αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

Σύμφωνα με την ίδια, ιδανική λύση θα ήταν ένας συνδυασμός «βρώμικης εξόδου» και προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενδεχόμενο πάντως που δεν θεωρείται πιθανό λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να καταφύγει σε αυτή τη λύση. Δεν αποκλείει, ωστόσο, την πιθανότητα της προληπτικής γραμμής «αλλά μόνο στην περίπτωση σοβαρών αναταραχών στις αγορές εξαιτίας της Ιταλίας».

Ελλείψει, λοιπόν, προληπτικής γραμμής, η JP Morgan αναμένει μια μορφή καθαρής εξόδου η οποία θα συνοδεύεται από ισχυρές εφάπαξ διευθετήσεις που θα ικανοποιούν τρεις βασικούς στόχους των δανειστών:

1. Διατήρηση ευνοϊκής τιμολόγησης στην αγορά

2. Σταδιακή διασφάλιση πρόσβαση στις αγορές σε ορίζοντα ορισμένων χρόνων

3. Επιβολή επαρκών όρων στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξαλειφθεί ο ηθικός κίνδυνος

Σύμφωνα με την JP Morgan, η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί στο Eurogroup  της 21ης Ιουνίου, ώστε να υπάρχει χρόνος έως το Eurogroup της 12ης Ιουλίου να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες –ή να γίνουν προσαρμογές- εάν η αντίδραση των αγορών μετά τις σχετικές ανακοινώσεις δεν είναι η επιθυμητή.

Η «προίκα» των Ευρωπαίων στην καθαρή έξοδο

Οι Ευρωπαίοι δανειστές θα στηρίξουν την «καθαρή» έξοδο στο εξής πλαίσιο:

1. «Φουσκωμένο» μαξιλάρι ρευστότητας, που από τα 15 δισ. θα αυξηθεί στα 25 δισ. (που είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2020)

2. Μερική πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έως το 2023, η οποία θα ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ συνολικά και θα μοιραστούν στη μέση μεταξύ των δύο. Για να γίνει αυτό, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν όλα σχεδόν τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM, ύψους 27 δισ. ευρώ.

3. Θα δοθεί ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση των δανείων του EFSF, διόρθωση των επιτοκίων ή/και επέκταση των περιόδων χάριτος.

Μια τέτοια συμφωνία θέτει την Ελλάδα εκτός QE, αλλά το γεγονός αυτό αντισταθμίζεται από τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας την επόμενη διετία.

«Μελανό σημείο» της διαπραγμάτευσης είναι το χάσμα που παραμένει μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, το οποίο υπονομεύει την ανακοίνωση ξεκάθαρων μέτρων για το χρέος –τα οποία ούτως ή άλλως θα περιοριστούν στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ισχυρή και σταθερή επενδυτική βάση για το ελληνικό χρέος (με πραγματικά χρήματα) και μόνο μέσα από τη δημοσιονομική συνέπεια θα μπορέσει η χώρα να ανακτήσει τον επενδυτικό βαθμό για τα ομόλογά της, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Εκλεπτυσμένη» έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ

Σύμφωνα με την JP Morgan, μια τέτοια συμφωνία δεν επαρκεί για να κερδίσει το ελληνικό χρέος τη «βούλα» βιωσιμότητας του ΔΝΤ. Δεν αποκλείει, ωστόσο, η έκθεση DSA του Ταμείου να είναι «εκλεπτυσμένη», κρίνοντας βιώσιμο το χρέος μόνο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει επιπλέον κεφάλαια για την Ελλάδα αλλά θα παραμείνει στη χώρα ως τεχνικός σύμβουλος, καταλήγει η έκθεση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top