Οικονομία

Διαγράφονται χρέη σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ: Ποιους αφορά – Πως θα μπείτε στη ρύθμιση

Χρέη παλιών και νέων ασφαλισμένων μέχρι 31/12/2016 διαγράφονται με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.
Η ρύθμιση αφορά ασφαλισμένους που βρέθηκαν με χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ λόγω της παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση αφορά:

– Δημοσιογράφους οι οποίοι είναι παλιοί ασφαλισμένοι ( προ του 1993) στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι είχαν μπλοκάκι και βρέθηκαν να χρωστούν στον ΟΑΕΕ.
– Νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (μετά το 1993) οι οποίοι έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών.
– Ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ με απαλλακτικές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ, λόγω δραστηριότητας σε μικρούς πληθυσμιακά δήμους.

Οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που μπορούν να ενταχθούν στη διάταξη του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και το οποίο αφορά διαγραφή αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών, θα ομαδοποιηθούν και θα διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έδωσε διευκρινίσεις για τη σχετική διάταξη που αναμένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν παράλληλη απασχόληση και βρίσκονται με αμφισβητούμενα χρέη για το διάστημα έως το τέλος του 2016 (πριν από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ).

Πως θα μπείτε στη ρύθμιση

Σύμφωνα με την υπουργό, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι γενική και δεν θεσπίζεται ένας κανόνας λόγω της πολύ μεγάλης περιπτωσιολογίας.

Για παράδειγμα, ανέφερε, μπορεί να υπάρχει δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τον ασφαλισμένο, αλλά ο νόμος να λέει κάτι άλλο, μπορεί να υπάρχουν δύο συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, να μην υπάρχει δικαστική απόφαση, αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε ότι πρέπει να πληρώσει και σε δεύτερο ταμείο, ή τέλος μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση, αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος είχε κλείσει τα βιβλία του και δεν θα έπρεπε να χρεώνεται με οφειλές.

«Θεσπίσαμε αυτή τη διαδικασία για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε το σύνολο των περιπτώσεων», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι μετά την ψήφιση του νόμου, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση και να εξηγεί γιατί θεωρεί ότι δεν οφείλει κάποια ασφαλιστική οφειλή.

Θα γνωμοδοτεί το συμβούλιο κοινωνικής ασφάλισης και ο αρμόδιος υπουργός θα εκδίδει υπουργική απόφαση, όπου θα ομαδοποιεί αυτές τις περιπτώσεις.

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη περιπτωσιολογία από ό,τι εάν πηγαίναμε να θεσπίσουμε έναν συγκεκριμένο κανόνα», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top