Πολιτική

Το δύσκολο καλοκαίρι του Γιάννου Παπαντωνίου

Για μια υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη τόσα χρόνια (ως παραβάσεις δηλώσεων πόθεν έσχες) με δυσδιάκριτα αποτελέσματα, αλλά και τουλάχιστον 14 μήνες ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» μέσω ακινήτων ή τραπεζικών λογαριασμών, ήταν περίπου «έκπληξη» η κλήτευση του Γιάννου Παπαντωνίου στις 25 Ιουλίου, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι για να απολογηθεί.
Με δεδομένο ότι ήδη ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του δεν μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό, αφού τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, ενώ τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του είναι λίγο πολύ γνωστά εδώ και καιρό (και αναξιοποίητα, όπως συνέβη στην περίπτωση Γάλλου αξιωματούχου που είχε αναφερθεί σε δωροδοκίες προ 10 ετίας) η κλήτευση εν μέσω θέρους αιφνιδίασε πολλούς.

Ο πρώην υπουργός σε κάθε περίπτωση θα ζητήσει, όπως δικαιούται άλλωστε, προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, η οποία – κατά τη συνήθη πρακτική του εύλογου χρόνου- θα τον οδηγήσει προφανώς αμέσως μετά τον 15αύγουστο στα ανακριτικά γραφεία όπου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ποινικά ερωτήματα που επισύρουν ακόμα και το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης.
Άκης – Γιάννος: Βίοι παράλληλοι ή αντίθετοι;
Η περίπτωση του πρώην υπουργού Άμυνας, συγκρίνεται – πιθανόν ατυχώς- με τον προκάτοχό του στο υπουργείο και αναλόγου επιπέδου στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές με πολυετείς καθείρξεις, για υποθέσεις διαφθοράς και μιζών, στις οποίες τον ενέπλεξε – πέραν των άλλων – ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας με τις ομολογίες του.

Οι περιπτώσεις των δυο υπουργών αποτελούν εδώ και χρόνια ένα πεδίο συζήτησης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο

. Γιατί απλώς στον Τσοχατζόπουλο θεωρείται από πολλούς ότι προσωποποιήθηκε η αποκαλούμενη «αυτοκάθαρση» του πολιτικού συστήματος. Και στην ερώτηση «μόνον αυτός ήταν δηλαδή;», πολλές φορές ως απάντηση – σε καφενειακού τύπου συζητήσεις- έπεφτε το όνομα του δεύτερου.

Το κατηγορητήριο

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στη φυλακή μέσω του σπιτιού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και των ομολογιών Ζήγρα, χωρίς ποτέ να βρεθούν απτά στοιχεία για χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η δικαιοσύνη αξιολόγησε, ζύγισε και αποφάνθηκε τελεσίδικα με βάση σειρά στοιχείων. Εν προκειμένω στην περίπτωση Παπαντωνίου επί σειρά ετών επίσης έχουν γίνει έρευνες επί ερευνών με πενιχρά αποτελέσματα.

Η βασική «ρίζα» της ποινικής εμπλοκής είναι εννέα λογαριασμοί της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον κουμπάρο του ζεύγους Γ. Κανδαλέπα, που αποκαλύφθηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ και επέφεραν καταδίκες πολυετούς φυλάκισης με αναστολή για μη δήλωση στα πόθεν έσχες του
Η διάψευση
Σε αυτούς τους λογαριασμούς, κατατέθηκαν το 2000 διαδοχικά τα εξής ποσά: 585.000 ευρώ στις 4 Αυγούστου του 2000, 226.000 ευρώ στις 11 Αυγούστου και αμέσως μετά άλλες 500.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, «καταγράφονται επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 ώς και τον Φεβρουάριο του 2007, με συνολική αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων να κυμαίνεται από 1.817.389 δολάρια ώς 2.121.412».
Μετά από παλινδρομήσεις ειπώθηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων (από την κα Κουράκου) πως πρόκειται για χρήματα που της έδωσε ο πρώην σύζυγος της για την ανατροφή των παιδιών τους. Όμως, σύμφωνα με την κατάθεση του ο Θ. Ουσταμπασίδης όταν κλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές ουσιαστικά τη διέψευσε:
«Τα χρήματα που κατέβαλα στην πρώην σύζυγο μου ανέρχονταν στο ποσό των 30-40.000 ευρώ ετησίως. Επαναλαμβάνω όμως ότι το ποσό αυτό δεν της το έδινα για να αποταμιεύει αλλά για τα έξοδα των παιδιών , δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φύλαξη κλπ». Τα χρήματα αυτά δε από το 1993 έως το 2000, όπως εκτιμάται, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 250.000 ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από το 1,3 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό της Ελβετίας.
Αιτήματα
Παράλληλα από το 2014 εκκρεμεί και δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς για άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα, κουμπάρου και πρώην συνεργάτη του υπουργού. Το ζεύγος Παπαντωνίου- Κουράκου, είχε συναινέσει στο άνοιγμα των λογαριασμών του και αρνούνται ότι έχουν τελέσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Δεν συναίνεσε όμως σύμφωνα με πληροφορίες στο άνοιγμα των δικών του λογαριασμών ο κ. Κανδαλέπας, άρα εκκρεμεί να αποκαλυφθεί ολόκληρη η διαδρομή του χρήματος. Οι διωκτικές αρχές πάντως το 2017 επανήλθαν με νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και για άλλα ευρήματα.
Δύο λογαριασμοί και ένα ασφαλιστήριο
Οι ελβετικές αρχές, ενημέρωσαν επισήμως την εισαγγελία διαφθοράς, για την ύπαρξη των νέων στοιχείων στις 13 Μαρτίου 2017. Αυτά φέρονται να αφορούν:
α) Έναν λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, «με δικαίωμα εκπροσώπησης και οικονομικό δικαιούχο τον Ιωάννη Παπαντωνίου», όπως αναφέρεται στην έγγραφη ενημέρωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας.
β) Έναν ακόμη λογαριασμό, «με δικαιούχο την Barbizan Foundation και οικονομικά δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου.
γ) Και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, επ’ ονόματι Credit Suisse Life (Bermuda) Ltd., με συμβαλλομένη τη Σταυρούλα Κουράκου και δικαιούχους τα παιδιά της και τον Ιωάννη Παπαντωνίου.
Κατάθεση
Τη σημαντική όμως ώθηση στην υπόθεση έδωσε η αξιοποίηση κατάθεσης (η οποία ήταν σε γνώση των ελληνικών αρχών επί σειρά ετών) ενώπιον Γάλλου εισαγγελέα του πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν σχετικά με την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002, όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο κ. Παπαντωνίου και το έργο ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στo ολλανδικό παράρτημα της Thales. Συγκεκριμένα ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει αναφερθεί σε διάλογο που είχε στην Ελλάδα το 2002-2003 «με έναν κ. P., πρόεδρο της Thales International Greece. Αυτός μου είπε ότι έπρεπε να δώσουμε μία προμήθεια 7%-10% για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας». Οι αναφορές είχαν προκαλέσει κατά το παρελθόν τη μήνι του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος τις είχε διαψεύσει οργισμένα.

Πηγή : του Παναγιώτη Στάθη από το capital.gr

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top