Πολιτική

Το Μαξίμου δεν «αδειάζει» Καμμένο – Ανοιχτό το παράθυρο για τους «180»

Ανοιχτό παράθυρο από το Μαξίμου για κύρωση της συμφωνίας με 180 ψήφους από τη Βουλή.

Πριν “κρυώσουν” οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου με τις αναφορές σε δημοψήφισμα, σε κύρωση από τη βουλή με 180 ψήφους ή ακόμη και εκλογές το Μαξίμου με μια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αφήνει ανοιχτά παράθυρα, τόσο σε ότι αφορά στην κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια με ενισχυμένη πλειοψηφία της Βουλής όσο όμως και με δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα το Μαξίμου εξαπολύει επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως παρά την επιμονή του στις εκλογές, αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.

Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…

Παππάς: Μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου από την παρούσα Βουλή

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή άφησε ο Νίκος Παππάς, ενώ υπογράμμισε πως είναι γνωστές οι θέσεις του Πάνου Καμμένου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου κατά τη συνέντευξη Τύπου, τόνισε: «Ολα τα ενδεχόμενα περιγράφονται στο Σύνταγμα. Μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου».

Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών: «Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα ό,τι προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έχει έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οταν έρθει η ώρα θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο, σε ποιο επίπεδο και με ποιες πλειοψηφίες θα εγκριθεί από τη χώρα μας η συγκεκριμένη συμφωνία». Απέρριψε το σενάριο πραγματοποίησης δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια κυρίαρχη βουλή που μπορεί να δώσει τη λύση».

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως δεν είναι νέες οι θέσεις του Πάνου Καμμένου. «Δεν κάτι καινούργιο -συνέχισε- η ανακοίνωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση. Θα δούμε τι αντίκτυπο πολιτικό θα έχουν οι εξελίξεις στα Σκόπια. Το θέμα εργαλειοποιείται από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Με βάση τις πολιτικές μας εκτιμήσεις θα εξαντλήσουμε την τετραετία». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ άσκησε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «έχουμε το κλείσιμο του ματιού, αν όχι ενθάρρυνση, σε πράξεις βίας. Οταν ο γραμματέας της ΝΔ λέει ότι η κυβέρνηση έχει γίνει πτυελοδοχείο της κοινωνίας τέτοιο σήμα στέλνει», είπε μιλώντας Ραδιόφωνο 24/7.

Ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας : «Πρόταση μομφής δεν μπορεί να γίνει το επόμενο εξάμηνο γιατί η ΝΔ έπαιξε και έκαψε αυτό το χαρτί».

Από τα «πυρά» του δεν ξέφυγε η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενος στη στάση των ευρωσοσιαλιστών για το Μακεδονικό.

«Η κ. Γεννηματά να πάρει τον χρόνο της να επουλώσει τις πληγές της διάσπασης & να εξηγήσει γιατί διαφωνεί με Μακεδονικο ενώ συμφωνούν κεντρώοι διανοούμενοι & Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Αφού τα σκεφτεί αυτά, τότε συζητάμε για την προοδευτική διακυβέρνηση της μεταμνημονιακης εποχής», είπε.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, να θυμηθεί τι πρωτογενή πλεονάσματα είχε συμφωνήσει ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών πριν αναφερθεί στις συμφωνίες που έχει συνάψει αυτή η κυβέρνηση. «Νομίζω πως χάνεται το μέτρο», δήλωσε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top