Ελλάδα

ΕΛΑΣ: Σε μυστική τοποθεσία στην Ελλάδα οι δύο Τούρκοι κομάντο

Σε μυστική και ειδικά φυλασσόμενη τοποθεσία βρίσκονται δύο πρώην κομάντο του τουρκικού στρατού, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο τον Φεβρουάριο του 2017, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Οι δύο πρώην βατραχάνθρωποι της «Διμοιρίας Θανάτου», Φατίχ Αρίκ και Χαλίτ Τσετίν, είχαν κατηγορηθεί για το σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και είχαν παραδοθεί πέρυσι στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα έληξε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης. Ωστόσο, φοβούμενοι για τη ζωή τους, ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να μεταφερθούν σε μυστική τοποθεσία έως ότου εξεταστούν από τη δικαιοσύνη οι αιτήσεις ασύλου. Ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου συνεχίζεται κανονικά.

Το πρακτορείο επισημαίνει και το δημοσίευμα των βρετανικών Times, που επικαλούνται τις δηλώσεις της δικηγόρου, Σταυρούλας Τομαρά, η οποία ανέφερε ότι είχε χάση την επαφή της με τους δύο άντρες από τις 20 Αυγούστου, ημέρα που έληξε η εντολή κράτησής τους και πιθανότατα να επέστρεψαν στην Τουρκία μέσω μίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Ισχυρίστηκε επίσης πως οι πελάτες της ενδέχεται να έχουν ανταλλαγεί με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 15 Αυγούστου μετά από πέντε μήνες κράτησης στην Τουρκία με την υποψία της κατασκοπείας.

Ωστόσο, η περίπτωσή τους δεν σχετίζεται με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης ελευθερίας» και οι αιτήσεις ασύλου έχουν ήδη εγκριθεί σε πρωτόδικο επίπεδο.

Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι τους διέψευσαν το σχετικό δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν έχει εξαφανιστεί κανείς από τους οκτώ αξιωματικούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι συνήγοροι των οκτώ τούρκων στρατιωτικών διευκρίνιζαν δε ότι η δικηγόρος Σταυρούλα Τομαρά την οποία και επικαλείται για το θέμα η βρετανική εφημερίδα, δεν υπερασπίζεται πλέον κανέναν εξ αυτών.

Τις δηλώσεις αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top