fbpx
Επιστήμες

Η Αυστρία υποκλίνεται στον κρητικό ντάκο

Ιδανικό σνακ του καλοκαιριού, σύμφωνα με αυστριακή εφημερίδα είναι η συνταγή με κρητικό παξιμάδι, με ώριμες ντομάτες και πρόβειο τυρί. Η θρεπτική του αξία για την υγεία, κάνει τον …ταπεινό ντάκο, κρητικό superfood!

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard το προτείνει ανεπιφύλακτα, ως το πιο εύγευστο και ιδανικό δεκατιανό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Στη στήλη γαστρονομίας που το παρουσιάζει ως το πιο ωραίο σνακ, γίνεται αναφορά στην ιστορία του κρητικού παξιμαδιού, το οποίο αρχικά ήταν το φαγητό των φτωχών.

Παρότι ταπεινός και απλός ως προς τα υλικά ο ντάκος, ή κουκουβάγια σε άλλες νησιωτικές περιοχές, είναι ένα πλήρες, γευστικό και χορταστικό γεύμα ή μεζές, άξιος εκπρόσωπος της κρητικής διατροφής.

Ο κλασικός ντάκος συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο από το τυρί, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο από το κρητικό, κρίθινο παξιμάδι και μιας φρέσκιας ντομάτας, που μας εμπλουτίζει με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο προσθέτει τα καλά λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ όλο μαζί το γεύμα περιέχει τις απαραίτητες φυτικές ίνες για να χορτάσουμε χωρίς όμως να βαρύνει το στομάχι, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για φαγητό στη δουλειά, και για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Το καλύτερο συστατικό του ντάκου είναι το κρίθινο παξιμάδι. Το κριθάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε β- γλυκάνες, που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατ’ επέκταση στην μείωση και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, προσφέροντας γρήγορο κορεσμό με διάρκεια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top