Επιστήμες

Άναψε το πράσινο φως για γέννηση παιδιών από τρεις γονείς! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ραγδαίες εξελίξεις τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η γέννηση παιδιών από τρεις γονείς έρχονται τώρα και στην Ελλάδα.Η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν πριν από μία διετία, το 2016 στο Μεξικό από Αμερικανούς επιστήμονες.Ο μικρός Αμπράχμιμ ήταν το πρώτο παιδί που  δεν έχει δύο βιολογικούς γονείς όπως συνήθως, αλλά …. τρεις και συγκεκριμένα έχει δύο βιολογικές μητέρες και έναν πατέρα.

Η τεχνική είχε διχάσει την επιστημονική κοινότητα επειδή επιτρέπει σε γονείς με  σπάνιες γενετικές ασθένειες να έχουν υγιή μωρά, με τη μέθοδο να ενσωμάτωσης γενετικού υλικού τριών ανθρώπων.

Τότε η  Ιμπτισάμ Σαμπάν και Μαχμούντ Χασάν από την Ιορδανία, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οικογένεια επί  20 χρόνια. Επειδή η  Ιμπτισάμ είχε γονίδια του συνδρόμου Leigh, μιας θανατηφόρας διαταραχής που επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος . Η  γέννηση του γιου τους Αμπραχίμ ήταν ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα.

Οπως ανέφερε η Telegraph, η σημαντική ανακάλυψη προέκυψε  από αυτό που ονομάζεται άξονας πυρηνικής μεταφοράς.

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από το ένα ωάριο της Ιμπτισάμ και το εισήγαγε στο ωάριο δότριας, που όμως προηγουμένως, του είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας.

Το ωάριο, που δημιουργήθηκε -με το DNA Της Ιμπτισάμ και το μιτοχονδριακό DNA της δότριας- γονιμοποιήθηκε από το σπέρμα του Χασάν.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Ζανγκ χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική και δημιούργησε πέντε έμβρυα, από τα οποία ένα μόνο αναπτύχθηκε κανονικά. Το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη γυναίκα και ο Αμπραχίμ γεννήθηκε εννέα μήνες μετά.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Η μέθοδος είναι παράνομη στις ΗΠΑ, γι΄ αυτό οι επιστήμονες επέλεξαν το Μεξικό, που  «δεν υπάρχουν κανόνες».

Στην Ελλάδα έχει δοθεί άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΙΑΣΩ, προκειμένου να μελετηθεί πειραματικά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της μεθόδου με προκλινικές και αργότερα με κλινικές δοκιμές.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top