Επιστήμες

Διαστημικά συντρίμμια: Τόνοι σκουπιδιών είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη και ο αριθμός αυξάνεται

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σκουπιδιών σε ολόκληρο το σύμπαν. Όχι μόνο έχουμε ένα νησί σκουπιδιών στη μέση του ωκεανού του Ειρηνικού και 2,12 δισεκατομμύρια τόνους αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο, αλλά τώρα, έχουμε και τα συντρίμμια στο διάστημα.Ήδη χθες προστέθηκε άλλο ένα. Το  σκάφος Dawn (Αυγή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) που σιώπησε, καθώς ξέμεινε από καύσιμα.

Τα  συντρίμμια διαστήματος καθίστανται ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από την ημέρα που οι διαδρομές στο σύμπαν αυξάνονται. Είναι ζήτημα χρόνου να γίνει ένα ατύχημα- ντόμινο…Αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τους δορυφόρους μας, τα διαστημόπλοια και ειδικά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.Κι αυτό γιατί η  χαμηλή τροχιά της γης είναι η… εξώπορτά μας για το σύμπαν.

Ήδη σήμερα, για να φτάσετε οπουδήποτε στο διάστημα, είτε πρόκειται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για τον Άρη και παραπέρα, θα πρέπει να προσπεράσετε αυτή τη θάλασσα με διαστημικά σκουπίδια.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα δείτε από το έδαφος, υπάρχουν περισσότερα από μισό εκατ. σκουπίδια που πετούν γύρω από τον πλανήτη μας, και το μεγαλύτερο μέρος τους είναι συγκεντρωμένο σε χαμηλή γήινη τροχιά και ταξιδεύουν με ταχύτητα γύρω στις 28.000 χλμ/ώρα την ώρα.

Η Ευρώπη έχει εγκρίνει την έναρξη μιάς από σημαντικότερες προσπάθειες αυτού του αιώνα.: Την αποστολή που ονομάζεται RemoveDEBRIS (Απομακρύνετε τα συντρίμμια)

Ο  στόχος είναι η σύλληψη  αντικειμένων ακόμη και παλιών δορυφόρων όπως ο Envisat που έχει μέγεθος περίπου ενός λεωφορείου.

Κάπως έτσι έγινε ένα ακόμη σκουπίδι το σκάφος Αυγή που απέτυχε να  επικοινωνήσει μέσω του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος με τη NASA τόσο στις 31 Οκτωβρίου όσο και την 1η Νοεμβρίου.

Οι χειριστές του κέντρου ελέγχου απέκλεισαν κάθε άλλη πιθανότητα για την αδυναμία της επικοινωνίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκάφος δεν έχει πια καύσιμο (υδραζίνη), ώστε να μπορεί να στρίψει τις κεραίες του προς τη Γη και να επικοινωνήσει.

   Η σιωπηλή πλέον «Αυγή» θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα τουλάχιστον για 50 χρόνια, ώσπου κάποια στιγμή να πέσει πάνω στον μικρό πλανήτη.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top