Διεθνή

Προς εκτροχιασμό οι συζητήσεις για το Brexit – Η Μέι ακύρωσε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Να ακυρώσει το σχέδιο σύγκλησης εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου σήμερα για την έγκριση της συμφωνίας την οποία εισηγείται για το Brexit, αναγκάστηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως αποκάλυψε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, The Independent.

Το περίγραμμα της συμφωνίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμο πριν από την Τρίτη το νωρίτερο, κάτι που καθιστά ολοένα λιγότερο πιθανό να συγκληθεί εντός του Νοεμβρίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της συμφωνίας, κατά το δημοσίευμα, που επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Η Μέι αποφάσισε να μη γίνει το υπουργικό συμβούλιο εξαιτίας της αντίστασης που συναντά στους κόλπους της κυβέρνησής της και στις Βρυξέλλες το σχέδιό της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η εξέλιξη απειλεί να εκτροχιάσει την υπό συζήτηση συμφωνία, σύμφωνα με τον Independent.

Επίσης, ο Βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον απαίτησε για άλλη μια φορά από τις στήλες της εφημερίδας The Telegraph η Μέι να αλλάξει πορεία όσον αφορά το Brexit, κατηγορώντας τη ότι προσπαθεί να περάσει εξαναγκαστικά μια συμφωνία που θα διατηρήσει το ΗΒ εντός της τελωνειακής ένωσης και θα σημάνει την «ολοκληρωτική παράδοση», κατ” αυτόν, της χώρας μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ.

Ο Τζόνσον, εμβληματική μορφή της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το σχέδιό της, το λεγόμενο Τσέκερς, κι αντ” αυτού να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο και τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Καναδά.

Το άρθρο του Τζόνσον δημοσιεύθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αφού ο αδελφός του, ο Τζο Τζόνσον, επίσης βουλευτής των Τόρις, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υφυπουργού Μεταφορών λόγω της διαφωνίας του με την πρωθυπουργό για το Μπρέξιτ. Ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε ότι συμφωνεί με τον αδελφό του πως η συμφωνία που πάει να κλείσει η Μέι θα είναι «η μεγαλύτερη αποτυχία» για την πολιτική του ΗΒ «από το Σουέζ», αναφερόμενος στην απώλεια του ελέγχου της Διώρυγας τη δεκαετία του 1950.

«Στ” αλήθεια δεν μπορώ να το πιστέψω αλλά αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής παράδοσης», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα (2). Κατά τον Τζόνσον, η συμφωνία που προωθεί η Τερέζα Μέι θα μετατρέψει το ΗΒ σε «αποικία».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top