Ελλάδα

Σπάνε το «άβατο» του Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό

Ελεύθερη πρόσβαση για τους λουομένους που θέλουν να απολαύσουν τις παραλίες του νέου Σκορπιού, τον οποίο αναμένεται να μετατρέψει σε νέα Καραϊβική ο Ρώσος μεγιστάνας Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ, διεκδικεί για λογαριασμό των κατοίκων της περιοχής η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Μπορεί µε τη γνωμοδοτική απόφασή του το Περιφερειακό Συµβούλιο να έδωσε το «πράσινο φως» στην κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε τη µεταμόρφωση του Σκορπιού προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των περιβαλλοντικών μελετών, ωστόσο σε αυτή συµπλήρωσε και τους δικούς του όρους. Μεταξύ αυτών είναι όχι µόνο η ελεύθερη διέλευση των πλοιαρίων από συγκεκριµένα περάσματα και σηµεία κοντά στο νησί, αλλά και η ελεύθερη προσέγγιση των ακτών του.

«Μεταξύ των όρων που έθεσε το Περιφερειακό Συµβούλιο είναι αυτός της ελεύθερης πρόσβασης και αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν το νησί», αναφέρει στο «Secret» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Χρήστος Μωραΐτης.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, για μεγάλο χρονικό διάστηµα ισχύει, µε εντολή του Λιµενικού, απαγόρευση διέλευσης από συγκεκριµένο σηµείο κοντά στον Σκορπιό, κάτι που δεν διευκολύνει ούτε τους ντόπιους κατοίκους για τις δουλειές τους ούτε όµως και τους τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν στο νησί.

«Είναι σε ισχύ η απόφαση αυτή από τότε που έγινε ένα µεγάλο πάρτι του νέου ιδιοκτήτη, κ. Ριµπολόβλεφ, και παραµένει ως απόφαση. Με βάση αυτό το δεδοµένο, στην απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου συµπληρώθηκαν κάποιοι όροι, όπως η εξασφάλιση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης στις ακτές του νησιού, που αποτελούν δηµόσια και κοινόχρηστη περιουσία. Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στον συγκεκριµένο όρο σε όλες τις εγκρίσεις που θα συνοδεύσουν το έργο», λέει.

Οπως σηµειώνει ωστόσο ο κ. Μωραΐτης, η απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στον Σκορπιό, η οποία συµπληρώνεται και από τις προϋποθέσεις που έθεσε το σώµα του Συµβουλίου, έχει γνωµοδοτικό χαρακτήρα και θα χρειαστεί µεγάλο χρονικό διάστηµα µέχρι να υπάρξει έγκριση από τις Γενικές Γραµµατείες των υπουργείων, να συνταχθεί Προεδρικό Διάταγµα και να εγκριθεί οριστικά από το Συµβούλιο της Επικρατείας.

Τότε θα γνωρίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής εάν το αίτηµα µέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα γίνει αποδεκτό. Πάντως, πρόκειται για απόφαση στην οποία η Περιφέρεια θα επιµένει και θα διεκδικήσει την υλοποίησή της µε κάθε δυνατό τρόπο, καθώς διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν σχετικές αντιδράσεις από την πλευρά του ιδιοκτήτη του Σκορπιού, αφού θα χρειαστεί να ακουστούν και οι όροι από την πλευρά του.

Οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα µε τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συµβουλίου Ιονίων Νήσων, «οι πέντε προϋποθέσεις που τέθηκαν είναι οι εξής:

1. Προστασία των χαρακτηριστικών “Natura” και στο χερσαίο τµήµα και στο θαλάσσιο και συγκεκριµένα απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων και περιορισμών που προβλέπονται.

2. Προτεινόµενος συντελεστής δόµησης 0,03, όπως προβλέπεται στην πρόταση ΣΧΟΟΑΠ του ∆ήµου Μεγανησίου, υπολογιζόµενος επί των µη δασικών εκτάσεων.

3. Κατάργηση κάθε απόφασης που εµποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και ειδικά κατάργηση της Απόφασης 2132-18/3967/15 (08.09.15) του Λιµεναρχείου Λευκάδας.

4. Εξασφάλιση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης στις ακτές του νησιού, που αποτελούν δηµόσια και κοινόχρηστη περιουσία. Ρητή αναφορά για τον συγκεκριµένο όρο σε όλες τις εγκρίσεις που θα συνοδεύσουν το έργο.

5. Εκφραση γνώµης του Φορέα ∆ιαχείρισης Εκβολών Αχελώου και Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου για το σύνολο της παρέµβασης και γνωµοδότηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την προστασία των πουλιών».

Επίγειος παράδεισος

Εδώ και αρκετές ημέρες στον Σκορπιό τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να τον µεταμορφώσουν σε επίγειο παράδεισο, όπως άλλωστε έχει οραματιστεί ο ιδιοκτήτης του. Το βασικό κτίσμα θα γίνει σε δύο επίπεδα και θα περιλαμβάνει επτά VIP σουίτες, τρεις πισίνες, µία τεχνητή λίμνη, χώρους σπα, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους και αίθουσα προβολών.

Επίσης, θα κατασκευαστούν 12 νέες βίλες σε τρία διαφορετικά σηµεία, θα γίνει ανακαίνιση της ανατολικής και της νότιας παραλιακής κατοικίας, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάµενες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως τα γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, θα δηµιουργηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, θα γίνει ανάπλαση της περιοχής της φάρµας και θα αναβαθµιστούν όλες οι υποδοµές.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου, καθώς και η επέκταση της κεντρικής µαρίνας του νησιού κατά περίπου 10 μέτρα, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολυτελών θαλαμηγών που θα φθάνουν στον Σκορπιό.

Το έργο, που βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Μοναδικό εµπόδιο µέχρι στιγµής, εξηγούν οι υπεύθυνοι, στάθηκε η ελλιπής νομοθεσία για περιπτώσεις νησιών όπως ο Σκορπιός, αν και το project υλοποιείται σε ρυθµούς fast track για τα ελληνικά δεδοµένα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top