Πολιτική

«Εγώ είμαι Χριστιανός, ο Τσίπρας άθεος»: Ο άγνωστος διάλογος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου -Διεψεύδουν ΝΔ και Αρχιεπισκοπή

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φέρεται να είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα πριν τη συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα όταν ανακοινώθηκε το προσύμφωνο για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και τη μισθοδοσία των κληρικών που ξεσήκωσε «ιερή επανάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαχέονται στον φιλοκυβερνητικό Τύπο («Αυγή» και «Εφημερίδα των Συντακτών») ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να έρθει ο ίδιος σε διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ιερώνυμος θα μεταβεί στο Μαξίμου και θα ανακοινώσει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, στις 6 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ΝΔ και Αρχιεπισκοπή διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε συνάντηση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μια ημέρα πριν από την «ιερή συμφωνία», ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο στην Αρχιεπισκοπή, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:

«Μακαριώτατε, μην κάνετε τη συμφωνία σε αυτή την παρούσα στιγμή. Περιμένετε να κάνουμε συμφωνία όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία».

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν μπορώ να μην τα συζητήσω με τον πρωθυπουργό. Και όταν έρθεις εσύ με το καλό, θα συμφωνήσω και με σένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρουν οι πληροφορίες, να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα –υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει.

Οι διαρροές για «χριστιανό Μητσοτάκη» και «άθεο» Τσίπρα

Σύμφωνα με «διαρροές» που δημοσιεύονται σήμερα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Αρχιεπίσκοπο «εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», προκειμένου να τον πείσει να μην έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά η φράση αυτή δεν έχει επαληθευτεί.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία, δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες.

Κύκλοι της Εκκλησίας (έντονα δυσαρεστημένοι με τις εχθρικές ανακοινώσεις της ΝΔ περί «συναλλαγής») αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η αρχική αντίδραση της ΝΔ στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ήταν θετική.

Το κλίμα ωστόσο άλλαξε και η ΝΔ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης αργότερα, όταν έγινε αντιληπτό ότι από τη συμφωνία με την Εκκλησία ο πρωθυπουργός επιδίωκε κομματικά οφέλη και νέους διορισμούς στο Δημόσιο.

Διαψεύδουν ΝΔ και Αρχιεπισκοπή

Διαψεύδουν ΝΔ και Αρχιεπισκοπή τα δημοσιεύματα που επικαλούνται μυστική συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Η Αρχιεπισκοπή διεψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύθηκαν στην «Αυγή», το ”Documento” και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικώς με συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ. Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Κατηγορηματική ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο» εμφανίστηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Ερωτηθείσα, δε, ειδικά για όσα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυρία Σπυράκη απάντησε ότι «δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά» επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «από θέση αρχής η ΝΔ είπε ότι διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση, ενώ δεν έχουμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του ανακοίνωση στηρίζεται πάνω στα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου και επαναλαμβάνει το επιχείρημα «Εγώ είμαι χριστιανός και ο Τσίπρας άθεος».

«Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει

«Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top