Επιστήμες

Δείτε τι λέει ο Ιάπωνας γιατρός που έφτασε τα 105: Αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας! (Βίντεο)

Ο Ιάπωνας Dr. Shigeaki Hinohara, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ιατρικής της χώρας του και συνέβαλε στο να γίνει η Ιαπωνία η χώρα με τη μεγαλύτερη μακροζωία, έφτασε στην ηλικία των 105 ετών και λίγους μήνες πριν τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και άφησε την τελευταία του πνοή, αποκάλυψε στους Times της χώρας του κάποια από τα μυστικά του.

Η βασικότερη συμβουλή του Hinohara ήταν να καθυστερούν όσο μπορούν οι άνθρωποι τη συνταξιοδότησή τους.

Ο Hinohara από την πλευρά του, στα 105 του χρόνια εργαζόταν μέχρι και 18 ώρες την ημέρα, φροντίζοντας τους ασθενείς του. Όπως σχολίασε ο Kawaguchi, ο οποίος χαρακτήρισε τον Hinohara ως μέντορα του: «Πίστευε ότι η ζωή είναι για να προσφέρεις, οπότε είχε αυτή την απίστευτη ανάγκη να βοηθά ανθρώπους, να ξυπνά νωρίς το πρωί και να κάνει κάτι υπέροχο για τους άλλους. Αυτό ήταν που τον οδηγούσε και τον κρατούσε στη ζωή». Ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Πάντοτε είχε κατά νου τους στόχους της σημερινής ημέρας, της επομένης και των επόμενων πέντε χρόνων».

Σύμφωνα με τον Hinohara, οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν για το να τρώνε καλύτερα ή να κοιμούνται περισσότερο και απλά να διασκεδάζουν. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος: «Όλοι θυμόμαστε πως σαν παιδιά, όταν περνούσαμε ωραία, συχνά ξεχνούσαμε να φάμε ή να κοιμηθούμε. Πιστεύω πως μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμπεριφορά και ως ενήλικες. Είναι καλύτερο να μην κουράζουμε το σώμα μας με τόσο πολλούς κανόνες όπως το μεσημεριανό γεύμα και η ώρα ύπνου».

Ακόμα, ο Hinohara είχε τονίσει πως όσοι θέλουν να ζήσουν πολύ, δεν πρέπει να είναι υπέρβαροι. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως: «Για πρωινό πίνω καφέ, ένα ποτήρι γάλα και λίγο χυμό πορτοκάλι μαζί με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι καταπληκτικό για τις αρτηρίες μου και διατηρεί νεανικό το δέρμα μου. Το μεσημεριανό μου είναι γάλα με μερικά μπισκότα ή τίποτα, όταν είμαι πολύ απασχολημένος για να φάω. Ποτέ δεν πεινάω γιατί επικεντρώνομαι στη δουλειά μου. Το δείπνο είναι λαχανικά, λίγο ψάρι με ρύζι και δύο φορές την εβδομάδα 100 γραμμάρια άπαχου κρέατος».

«Μην ακολουθείτε στα τυφλά ό,τι λέει ο γιατρός σας. Όταν ο γιατρός συμβουλεύει να κάνετε μια εξέταση ή ένα χειρουργείο, ρωτήστε αν ο ίδιος θα πρότεινε στο σύζυγο και στα παιδιά του να κάνει την ίδια επέμβαση. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν όλοι, οι γιατροί δεν μπορούν να θεραπεύσουν τα πάντα. Επομένως, γιατί να προκαλέσουν αχρείαστο πόνο με χειρουργεία; Νομίζω πως η μουσική και η θεραπεία με ζώα μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο από ό,τι φαντάζονται οι γιατροί», έλεγε.

Όσον αφορά στον πόνο και πως να τον ξεπερνούν οι άνθρωποι, η συμβουλή του  Hinohara ήταν να διασκεδάζουν: «Ο πόνος είναι μυστήριος και το να διασκεδάζουμε είναι ο καλύτερος τρόπος να τον ξεχάσουμε. Αν ένα παιδί έχει πονόδοντο και αρχίσεις να παίζεις μαζί του ένα παιχνίδι, τότε αυτό αμέσως ξεχνά τον πόνο. Τα νοσοκομεία πρέπει να φροντίζουν τη βασικότερη ανάγκη των ασθενών: όλοι θέλουμε να περνάμε καλά. Στο νοσοκομείο St. Luke έχουμε μουσική και θεραπείες με ζώα και μαθήματα τέχνης».

Ακόμα, ο Shigeaki Hinohara συμβουλεύει τους ανθρώπους να κινούνται, να ανεβαίνουν σκάλες και να μεταφέρουν οι ίδιοι τα πράγματά τους. Όπως είχε αποκαλύψει: «Ανεβαίνω δύο σκάλες μαζί για να κινηθούν οι μύες μου».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top