Πολιτική

Αποκαλυπτικός Τσίπρας στην «ΕΦΣΥΝ»: Δεν λύνω το Μακεδονικό για να…

«Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική χάριν τρίτων». Αυτό διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μια μέρα μετά τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτός είναι και ο τίτλος του άρθρου του πρωθυπουργού που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα Σάββατο (08.12.2018). Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως δεν αποφάσισε να λύσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για να κάνει το χατίρι καμίας τρίτης χώρας.

«Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας και ούτε καν διανοηθήκαμε ότι θα επιτρέψουμε να δεχτούμε ποτέ πιέσεις, σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική μας στάση, από τρίτη χώρα», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι σύμμαχες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα και εργαζόμαστε για την επίλυσή τους, υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων και μόνο».

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως «επαναφέρουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στις ράγες που με κόπο στρώσαμε από το 2015 ως σήμερα και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση και υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες».

«Η επίσκεψή μου στη Μόσχα επαναβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που εδραιώνει η Ελλάδα στην περιοχή, καθώς εξέρχεται από την κρίση, ως ευρωπαϊκή δύναμη και γέφυρα συνεργασίας με έναν ισχυρό, ιστορικό εταίρο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το διακύβευμα των ελληνορωσικών σχέσεων ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι αυτό είναι μεγάλο και αφορά, μεταξύ άλλων, στις ρωσικές επενδύσεις, στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, στην επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας υπό νέα δεδομένα, στον ρόλο της Ρωσίας στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στις επισκέψεις του σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη το δύσκολο για τη χώρα μας 2015 και σημειώνει ότι ο στόχος τους ήταν η επανεκκίνηση των “παγωμένων”, επί πέντε χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων, και όχι «η αναζήτηση της οικονομικής στήριξης της Ρωσίας, μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα, όπως πολλοί είχαν τότε ψευδώς επικοινωνήσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή της κυβέρνησης του και ούτε θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί την Ελλάδα ως μια χώρα επαίτη, που παζαρεύει τον γεωπολιτικό της ρόλο έναντι πρόσκαιρων οικονομικών ανταλλαγμάτων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top