Ελλάδα

Αγαθονήσι, το βορειότερο των Δωδεκανήσων

agathonhsi1.jpg

Εκεί, στην άκρη του πελάγους βρίσκεται ένα νησί, διαφορετικό από τα άλλα που σε μαγεύει και σε καλεί να το εξερευνήσεις.

Είναι το Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο. Αυτό που το κάνει, μεταξύ άλλων ξεχωριστό, είναι ότι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών. Όποιος έχει επιλέξει αυτό το νησί για να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές σίγουρα ξέρει ότι δεν θα αντικρίσει ένα κοσμοπολίτικο και πολύ τουριστικό νησί αλλά αυτά τα μικρά μεγέθη, οι αργοί ρυθμοί και οι ιδιαίτερα φιλόξενοι κάτοικοι σε κάνουν να το αγαπήσεις από τα πρώτα λεπτά που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί.

Το μόνο που σου ζητάει το νησί είναι να προσαρμοστείς στους ρυθμούς του και να χαλαρώσεις για να απολαύσεις αυτά που έχει να σου προσφέρει. Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία και όποιος φτάνει εκεί εντάσσεται με κάποιο τρόπο στην καθημερινότητά τους. Στο Αγαθονήσι υπάρχουν τρεις οικισμοί και είναι οι εξής: το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος με το Μεγάλο Χωριό να είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος οικισμός του νησιού αλλά αθέατος από τη θάλασσα. Διαθέτει μια ιδιαιτερότητα και είναι αρχιτεκτονική καθώς διαθέτει έναν πέτρινο τοίχο γύρω από τα σπίτια με μεγάλες πόρτες – εισόδους στον οικισμό.

Ο μικρός ανέγγιχτος παράδεισος του Αγαθονησίου έχει πολλά να προσφέρει στους τουρίστες, από πεντακάθαρες παραλίες όπως ο Άγιος Γεώργιος, η Σπηλιά, ο Γαϊδουρόλακος και το Τσαγκάρι μέχρι ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως τους Θόλους, ένα μοναδικό οικοδομικό συγκρότημα που αποτελεί εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχιτεκτονικό μνημείο των προ βυζαντινών χρόνων. Βέβαια στο νησί θα φάτε φρέσκο ψάρι και θα δείτε πώς είναι να ζεις σε πραγματικούς χαλαρούς ρυθμούς με την επαφή με τη φύση να σε συνεπαίρνει. Για όσους αγαπούν τις εναλλακτικές διακοπές, το Αγαθονήσι μπορεί να τις προσφέρει.

agathonhsi2.jpgagathonhsi4.jpgagathonhsi3.jpgagathonhsi1.jpg

agathonhsi5.jpg

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top