Πολιτική

Άγρια κόντρα Τσακαλώτου – Γεωργιάδη στη Βουλή για τη συμφωνία στο Εurogroup

tsakal.medium.jpg

Έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις με επίκεντρο την τελευταία συμφωνία στο Eurogroup σημειώθηκαν στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Ο τελευταίος είχε λεκτική διαμάχη και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ οι προσωπικές αναφορές του για τον υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη προκάλεσαν τις αντιδράσεις τους.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει αφήγημα και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κ. Γεωργιάδη περί υποχρεωτικών μέτρων για την μείωση του χρέους και τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ορίζεται συγκεκριμένα το θέμα αυτό.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν πάρθηκε καμία σοβαρή απόφαση των εταίρων μας για το χρέος και ότι απλά υπήρξε μια γενική δέσμευση ότι το 2018 θα παρθεί οριστική απόφαση.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για ανακρίβειες και επέμεινε ότι η απόφαση του Eurogroup λέει για νέα μέτρα, μόνο στη περίπτωση που θα χρειαστούν.

«Μια φορά σας παρακάλεσα στη ζωή σας να είστε σοβαρός. Πήραμε αυτό που πήραμε, το πολύ, προσπαθούμε να πάρουμε τώρα κάτι παραπάνω. Άρα δεν έχει καμία σχέση η δική μας συμφωνία στο Eurogroup με την δική σας που υπογράψατε τον Νοέμβρη του 2012», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε:

«Θα παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει δανειακές ανάγκες κάτω από το 15%. Το ΔΝΤ λέει ότι θα ζητήσει άλλα μέτρα, αφού κάνει μελέτη βιωσιμότητας και αν κριθούν αναγκαίο. Άρα υπάρχει μεγάλη διαφορά στη δική μας συμφωνία που υπογράψαμε στο τελευταίο Eurogroup με τη δική σας συμφωνία που υπογράψατε το Νοέμβρη του 2012».

«Είστε ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που επί πέντε χρόνια έλεγε θα διώξει την τρόικα, θα καταργήσει τα μνημόνια, θα μειώσει το χρέος, αλλά έρχεστε και τα υπογράφετε όλα και έχετε το θράσος να λέτε δεν έχει αφήγημα η ΝΔ; Είστε με τα καλά σας; Εσείς ως υπουργός της κυβέρνησης προαναγγέλλατε ότι θα λαμβάναμε μια ιστορική απόφαση για το χρέος και γυρίσατε με μια απόφαση του Eurogroup που λέει ότι θα γίνει αν κριθεί αναγκαίο το 2018 και αφού πάρει μέτρα. Αν ήταν ιστορική η απόφαση θα είχε δεχτεί το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα. Άρα την κρίνει λίγη », υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης. Και συνέχισε:

«Εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που ο υπουργός Άμυνας έλεγε δεν θα αφήσουμε στα κοράκια τα σπίτια των Ελλήνων, και τώρα χαμογελώντας ψηφίζετε για δάνεια που έχουν εγγύηση του Δημοσίου. Η υφυπουργός Υποδομών λέει ότι η κυβέρνηση ήθελε να κάνει κάτι άλλο με τα διόδια, αλλά οι θεσμοί δεν κατάλαβαν το ευφυές σας πρόγραμμα; Ο υπουργός Επικρατείας έλεγε ότι μας έκαναν σαν ναρκομανείς να περιμένουμε να πάρουμε την επόμενη δόση και ότι θα φύγουν κολυμπώντας οι θεσμοί αν κλείσουν τα αεροδρόμια. Όταν έχετε πει αυτά τα ψέματα και αυτές τις ανοησίες και αναγκάζεστε τώρα ως κυβέρνηση να κάνετε τα πάντα, πρέπει να είστε σεμνοί».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, αντέτεινε ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε μια έτοιμη συμφωνία από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου την οποία ενέταξε στη συμφωνία του καλοκαιριού.

Η υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε για θράσος, «αυτών που πριν τις εκλογές θεσμοθέτησαν 11 διόδια στην Εγνατία για να καταλήξουν σε ιδιώτες» και προσέθεσε ότι, δεν πρέπει να μιλάνε γιατί εκτίθενται.

Νωρίτερα, οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη για προεκλογικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Καμμένου προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Άμυνας.

«Είμαστε δυο διαφορετικά κόμματα, αλλά ο ένας σέβεται τις απόψεις του άλλου. Θα σας χαλάσουμε τη σούπα γιατί θα συνεχίσουμε να τα βρίσκουμε», του απάντησε ο κ. Καμμένος.

 

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top