Διεθνή

Ακροδεξιοί απειλούν με δολοφονία τον αυστριακό καγκελάριο

kern-735x459.jpg

Σε μία πρωτοφανή, όπως εκτιμούν σήμερα παρατηρητές στη Βιέννη, κορύφωση της υποδαύλισης μίσους εναντίον πολιτικών, οπαδοί του αρχηγού του αυστριακού αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε σχολιασμούς τους στην προσωπική σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απειλούν με δολοφονία τον νέο ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Όπως ανακοινώθηκε από την αυστριακή καγκελαρία το μεσημέρι, οι αναρτήσεις αυτές, που στο μεταξύ φέρεται να έχουν διαγραφεί, καταγγέλθηκαν στις αυστριακές αρχές ασφαλείας.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται μια σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ -ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2008 σε τροχαίο δυστύχημα που είχε προκαλέσει ο ίδιος, οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα υπό την επήρεια αλκοόλ- διαμαρτυρόταν σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook για «την πρωτοφανή εκτροπή του Κρίστιαν Κερν».

Η «διαμαρτυρία» αφορούσε προχθεσινή συνέντευξη του νέου Αυστριακού καγκελαρίου, ο οποίος απαντούσε θετικά σε ερώτηση ως προς το εάν με την προσβολή του αποτελέσματος των πρόσφατων αυστριακών προεδρικών εκλογών από το Κόμμα των Ελευθέρων, η Αυστρία εμφανίζεται ως «μπανανία».

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το γεγονός «εξόργισε» μαζικά τους οπαδούς του Στράχε, κάποιος από τους οποίους σχολίασε την ανάρτηση ζητώντας μία «γρήγορη σφαίρα για τον νέο Ιούδα της Αυστρίας» (σ.σ.: τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν), ενώ άλλος, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι προέρχεται από τον νεοναζιστικό χώρο, έγραψε ότι του χρειάζεται «σφαίρα εννέα χιλιοστών».

Από τα γραφεία του Κόμματος των Ελευθέρων αναφερόταν σήμερα πως υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των σχολίων των επισκεπτών της σελίδας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε – που φθάνουν έως και τις 10.000 ημερησίως – και γίνεται άμεση διαγραφή των «απαράδεκτων» σχολίων, δηλαδή εκείνων που το περιεχόμενό τους σχετίζεται με «βία και μίσος».

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των δύο τελευταίων εβδομάδων στα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, πολλοί οπαδοί του Κόμματος των Ελευθέρων και του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ – ο οποίος ηττήθηκε οριακά στον δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαΐου με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του αντιπάλου του υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν – μη αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα, το οποίο προσέβαλαν ήδη στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο Στράχε και ο Χόφερ, προβαίνουν συνεχώς, μέσω Facebook, σε εκτόξευση ύβρεων και πρωτοφανών σε βιαιότητα απειλών εναντίον του μελλοντικού προέδρου της χώρας.

Την «επιστροφή στην ομαλότητα, έπειτα από έναν οξύ προεκλογικό αγώνα και την έντονη αντιπαράθεση στη διάρκεια του», είχε ζητήσει να υπάρξει με την ολοκλήρωση των αυστριακών προεδρικών εκλογών, ο απερχόμενος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

«Όταν τελειώνουν οι εκλογές είναι ανάγκη να υπάρχει επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Χάιντς Φίσερ, συμπληρώνοντας πως «διαφορετικές απόψεις πρέπει να ανταλλάσσονται με ήρεμο και συνετό τρόπο».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top