Περιβάλλον

Aλεξανδρούπολη: Επί τάπητος νέες τεχνολογίες και Πολιτική Προστασία

550_334_175719.jpg

Με την παρουσία περίπου 200 επιστημόνων τόσο από τον χώρο της πολιτικής προστασίας όσο και από άλλους κλάδους, υπηρεσιακών παραγόντων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης (22/06) στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου πολιτικής προστασίας «SafeEvros 2016 – Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας».

Στο τετραήμερο συνέδριο, που διοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και τελεί υπό την αιγίδα της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, σε θέματα που απασχολούν την Πολιτική Προστασία όπως είναι οι φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, αποστολές έρευνας και διάσωσης, ανθρωπιστική βοήθεια, κ.ά.

Πηγή ζωής και ενίοτε πηγή καταστροφής χαρακτήρισε τα νερά του ποταμού Έβρου, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιάκωβος Γκανούλης. Σε δήλωσή του στο περιθώριο της έναρξης του συνεδρίου ο κ. Γκανούλης σημείωσε πως «οι πλημμύρες στον Έβρο είναι πλέον γνωστές και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ασχολείται εντατικά με το πώς θα γίνει δυνατό να αποτραπούν αυτά τα επεισόδια, γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να καταβάλλονται εκατομμύρια για τις ζημιές που δημιουργούν οι πλημμύρες».

Την ανάγκη της συνεργασίας του συνόλου των δομών της σύγχρονης κοινωνίας, υπουργείων, περιφέρειας, δήμων, πανεπιστημίων και εθελοντών σε θέματα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών, επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανη οικονομικών του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης.
 
«Η πολιτική προστασία είναι μια πολύ νευραλγική υπηρεσία και χρειάζεται πάρα πολύ καλή στελέχωση και πλέον επειδή όλα απαιτούν σύγχρονο εξοπλισμό, χρειάζεται και επάρκεια χρηματοδοτικών εργαλείων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν τόσο στο κομμάτι του νομικού πλαισίου, όσο και στο κομμάτι των συνεργασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιας και η πολιτική προστασία λειτουργεί στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις με ακραίο εργαλείο τα γραφεία πολιτικής προστασίας στον κάθε δήμο».

Ο κ. Μάρης εξέφρασε την πεποίθηση πως στα επόμενα χρόνια θα φανεί η σημασία του συγκεκριμένου συνεδρίου στην επίλυση των προαναφερθέντων δυσλειτουργιών, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στη δραστηριοποίηση του ΔΠΘ κατά την τελευταία διετία, στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως αυτό προκύπτει από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, «ένα σημάδι των καιρών, μία αναγκαιότητα» που συμπεριλαμβάνεται και στη θεματολογία της διοργάνωσης «Το ΔΠΘ αναπτύσσει δομές παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ υπάρχει σχεδιασμός ανάπτυξης και άλλων δράσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα» είπε.

Τέλος, στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, επικεντρώθηκε στις φυσικές καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα στο φαινόμενο του ποταμού Έβρου καθώς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής ο Έβρος υποδέχεται νερά από μία λεκάνη απορροής περίπου 80.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα και τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση, πολιτικά πρόσωπα και τεχνικές υπηρεσίες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία κινούμενη δύναμη της φύσης παλεύοντας σημείο-σημείο σε όλο το μήκος του ποταμού (200 χλμ) από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα για να σώσουν ζωές, κτίσματα, περιουσίες.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top