Διεθνή

Αλλάζουν οι μισθοί στους γιατρούς ανάλογα με το φύλο

1026617312.jpg

Μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει τις ανισότητες στη μισθολογική κλίμακα στον κλάδο των γιατρών.

Οι άνδρες γιατροί πληρώνονται πολύ καλύτερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους και οι λευκοί καλύτερα από τους μαύρους, οπότε μια μαύρη γυναίκα γιατρός βρίσκεται στη βάση της μισθολογικής κλίμακας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 γιατρών σε διάστημα 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο λευκός άνδρας γιατρός στις ΗΠΑ έχει μέσο ετήσιο εισόδημα 254.042 δολαρίων έναντι 188.230 δολαρίων του μέσου μαύρου άνδρα γιατρού, δηλαδή μια διαφορά της τάξης του 35% περίπου. Η λευκή γυναίκα γιατρός έχει μέσο ετήσια εισόδημα 163.234 δολαρίων και η μαύρη γιατρός 152.784 δολάρια.

Με άλλα λόγια παρά τους αγώνες για ισότητα των φύλων και των φυλών, οι διαφορές ζουν και βασιλεύουν ακόμη και στην ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου, παρόλο που όλοι οι γιατροί έχουν την ίδια υψηλή μόρφωση και κάνουν την ίδια απαιτητική εργασία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι διαφορές αυτές στα εισοδήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση διαφορές μεταξύ των γιατρών στην ειδικότητα, στον αριθμό των ωρών εργασίας, στη γεωγραφική περιοχή, στην εμπειρία κάθε γιατρού ή άλλους παράγοντες.

Για «βαθιά ανησυχητικά ευρήματα» έκανε λόγο ο Τζένα και τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, δεν αποτελούν κίνητρο για να εισέλθουν στο επάγγελμα του γιατρού οι πραγματικά καλύτεροι.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top