Οικονομία

Alpha Bank: Οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε επιφυλακή για την απαιτούμενη ρευστότητα

alpha.medium.jpg

«Η 24η Ιουνίου αποτέλεσε μια διαφορετική ημέρα για την Ε.Ε. Οι επενδυτές τις πρώτες πρωινές ώρες διαπίστωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ παραμονής και εξόδου από την Ε.Ε. επέλεξε την έξοδο, γεγονός που πέραν των οικονομικών επιπτώσεων αναμένεται να επιφέρει και πολιτικές εξελίξεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην Ε..Ε», αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, σε ανάλυση τους.

«Οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να διοχετεύσουν την απαιτούμενη ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά για την αποφυγή ακροτήτων στις αγορές. Ήδη η Τράπεζα της Ελβετίας επισήμως δήλωσε την παρέμβαση της στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να περιορίσει την ενίσχυση του φράγκου», προσθέτουν.

Ωστόσο είναι σαφές ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς θα πιεσθούν, η στερλίνα θα εξασθενήσει και τα ασφαλή επενδυτικά προϊόντα θα συγκεντρώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι αγορές θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε νέα χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας προσδιοριζόμενα από τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες», εκτιμούν οι αναλυτές της Τράπεζας.

Προσφάτως, στη διάρκεια της τακτικής της ομιλίας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τραπέζης (Fed), είχε επισημάνει ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις διεθνώς, καθώς μπορεί να ενισχύσει την αβεβαιότητα και κατά συνέπεια να προκαλέσει αστάθεια στις αγορές και να πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η Fed στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση προς το Κογκρέσο, που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου σχολίαζε ότι η πιθανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ, αναφέρεται επίσης στην ανάλυση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top