Διεθνή

Άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία ζητά το NATO

465D30AE103BF6FB9DAD29226C58F436.jpg

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες και να αποσύρει τις δυνάμεις της και το στρατιωτικό εξοπλισμό της από το ουκρανικό έδαφος», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών, παρουσία και του ουκρανού ομολόγου τους.

Μήνυμα προς τη Ρωσία πως θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και να σταματήσει να υποστηρίζει τους ρωσόφιλους αυτονομιστές έστειλε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η ουκρανική κρίση παραμένει βαθύ ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εκεχειρία παραβιάζεται από τη Μόσχα «ξανά και ξανά», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος και ο ουκρανός ομόλογός τους.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες και να αποσύρει τις δυνάμεις της και το στρατιωτικό εξοπλισμό της από το ουκρανικό έδαφος», σημείωσε ο γ.γ. του NATO, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στο Κίεβο και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την «παράνομη» προσάρτηση της Κριμαίας.

«Ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, το NATO έχει αυξήσει την υποστήριξή του για την Ουκρανία. Το επίπεδο πολιτικής και πρακτικής εμπλοκής μας από το 2014 είναι άνευ προηγουμένου», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο δεν έχει ποτέ παραδεχτεί την αποστολή δυνάμεων στη Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι που έχουν βρεθεί σε ουκρανικό έδαφος είναι απόστρατοι εθελοντές.

Τα σχόλια Στόλτενμπεργκ έρχονται τη στιγμή που η Συμμαχία έχει ουσιαστικά αποφασίσει να τοποθετήσει μόνιμα τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, σε μία κίνηση που καταδεικνύει την πολιτική και στρατιωτική δέσμευσή της στα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη της.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επέκρινε επίσης τις ασκήσεις που πραγματοποιεί ο ρωσικός στρατός, πολλές φορές αιφνιδιαστικά, στα σύνορα με την Ουκρανία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Στις αρχές Ιουνίου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει περισσότερες από 2.000 στρατιωτικές ασκήσεις έως το φθινόπωρο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top