Ελλάδα

Αναστασιάδης: Συγκρατημένα αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού εντός του 2016

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Η λύση του Κυπριακού εντός του 2016 είναι ακόμη εφικτή, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος  Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι δυο πλευρές να συμμετάσχουν με σοβαρότητα και να υποβάλουν εποικοδομητικές προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη.

Σε ομιλία στους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ  στη Κύπρο με την ευκαιρία της λήξης της Ολλανδικής Προεδρίας, ανέφερε ότι με βάση τη μεθοδολογία που συμφωνήθηκε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, έχει την πεποίθηση ότι μεγαλύτερη πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτό, συνέχισε, οφείλεται στο γεγονός ότι αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί η διαδικασία με συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα και τη δημιουργία εννέα θεματικών ομάδων η κάθε μια εκ των οποίων θα συζητείται στη διάρκεια των συναντήσεων. «Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις μας θα είναι στοχευμένες, ώστε να έχουν αποτελέσματα, θα είναι πρακτικές και όχι απλώς θεωρητικές».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως μέσα από αυτή την προσέγγιση στο προσεχές μέλλον, πρώτον, θα συζητήσουν διεξοδικά όλα τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, ΕΕ και Περιουσιακού έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κενά και υπάρξει όσο το δυνατό ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων.

Δεύτερον, θα υπάρξει εμπλουτισμός ιδεών για τα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας ούτως ώστε να υπάρξει κατανόηση των βασικών θέσεων των δύο πλευρών και τρίτον, θα ξεκινήσουν οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις πάνω σε πολύ ευαίσθητα θέματα όπως η πρώτη ημέρα της λύσης, η σύνταξη των ομοσπονδιακών νόμων και η Νομοθεσία.

«Θα επαναλάβω» σημείωσε «ότι παραμένω αισιόδοξος ότι μια λύση εντός του 2016 εξακολουθεί να είναι εφικτή εάν και οι δύο πλευρές συμμετάσχουν με σοβαρότητα, συζητούν και υποβάλλουν εποικοδομητικές προτάσεις για όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα, μέσα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και μέσω της αποφυγής ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας καθώς δεν υπάρχει λύση που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας. «Εμείς αναμένουμε ότι η Τουρκία θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης», είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα οφέλη της λύσης.

Όπως υπέδειξε, μια λύση θα επιτρέψει στην Τουρκία να διεκδικήσει μια πολύ σημαντική για την ίδια επιτυχία στην εξωτερική της πολιτική, ιδιαίτερα υπό το φως της κατάρρευσης της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Επίσης, θα ενισχύσει τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και ΕΕ-Τουρκίας ενώ επιπρόσθετα θα επιτρέψει στην Τουρκία να είναι μέρος της ισχυρής περιφερειακής συνεργασίας που αναδεικνύεται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, αλλά και την ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε επίσης τη σημασία του αναβαθμισμένου ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωσε, η Κύπρος είναι και θα παραμείνει ένα κράτος μέλος της ΕΕ και «είμαστε ανυποχώρητοι στη θέση μας ότι πρέπει να προσεγγίζουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι μέσα από το πρίσμα της ΕΕ, πρέπει να αγωνιστούμε για μια λύση που να είναι συμβατή με τους Νόμους, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ».

Αναφερόμενος στο έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρόοδος μπορεί να προσδιοριστεί σε πτυχές από τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, ΕΕ και Περιουσιακού.

Ωστόσο, συνέχισε, θεμελιώδεις διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται και οι οποίες σχετίζονται με την παράταση του απαράδεκτου και μακροχρόνιο στάτους κβο, καθώς και στις διαφορετικές αντιλήψεις και από τις δύο πλευρές σε ορισμένες πτυχές της ομοσπονδιακής φύσης της ενωμένης Κύπρου. Επίσης, ουσιαστικές συζητήσεις δεν έχουν ακόμη λάβει χώρα στα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, είπε και σημείωσε πως μια συνολική διευθέτηση σε όλα τα κεφάλαια θα πρέπει να επιτευχθεί λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική διασύνδεσή τους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ακόμη απομένουν θεμελιώδη ζητήματα να συζητηθούν και να ολοκληρωθούν και τα οποία θα αποτελέσουν αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής διευθέτησης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, το τι θα γίνει την 1η μέρα της λύσης, η σύνταξη των ομοσπονδιακών Νόμων και η Νομοθεσία, η σύνταξη του Ομοσπονδιακού Συντάγματος και τα Συντάγματα των συνιστώντων κρατιδίων, η κατάρτιση του καταλόγου των Διεθνών Συνθηκών στις οποίες θα δεσμεύεται η Ενωμένη Κύπρος, ο καθορισμός της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας (το μέγεθος και η αναλογία στο Υπουργικό), καθώς και οι ρυθμίσεις στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας.
Επίσης, πρόσθεσε, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζονται ακόμη χρόνο για να ολοκληρώσει την τεχνική αξιολόγηση σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top