Ελλάδα

Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση με τη φωτιά-Εκκενώνονται αποθήκες πυρομαχικών

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Κύπρο (περιοχή Σολέας) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσπάθεια κατάσβεσης, και ευχαριστώντας και συγχαίροντας όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτό το έργο. Εξέφρασε επίσης ευχές για σύντομη ανάρρωση στους δύο τραυματίες πυροσβέστες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία όλων των αρμοδίων φορέων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται “πραγματικά για μια τραγική κατάσταση”. Άκουσε, πρόσθεσε, τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Αρχηγού της Αστυνομίας και ενημερώθηκε για την όλη κατάσταση, συστήνοντας προσοχή σε όλους. “Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούμε τους κινδύνους που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου”.

AYTOKINHTO%20PYROSVESTIKHS.jpg

Από τα βάθη της καρδιάς του θέλησε, όπως είπε, να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. “Ήδη έχουμε επικοινωνήσει και θα σταλούν άλλα δύο super puma, τα οποία πιστεύω θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα”, ανέφερε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι συνολικά 66 πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στην περιοχή με 314 πυροσβέστες, άνδρες του Τμήματος Δασών και άλλους, του οποίους ευχαρίστησε. Εξέφρασε συγχαρητήρια γιατί μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες επιτελούν το καθήκον τους “ανταποδίδοντας ακόμα και με τη ζωή τους αυτό που η πολιτεία έχει υποχρέωση”. Ευχήθηκε σύντομη ανάρρωση στους δύο τραυματίες και “τα καλύτερα για τους υπόλοιπους που μάχονται στο πεδίο της πύρινης λαίλαπας”.

Έχουν ληφθεί μέτρα για να αποτραπούν κίνδυνοι που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι όλοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής με τον Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας θα πραγματοποιήσουν μια υπερπτήση για να καταγράψουν τις εστίες, ώστε να υπάρξει ακόμα καλύτερος συντονισμός στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

“Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται”, ανέφερε. Όσον αφορά τις ζημιές που μπορεί να θεωρούνται και ανεπανόρθωτες, όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στην μεθαυριανή σύνοδο θα μελετήσει μέτρα, προκειμένου να επιληφθούν άμεσα ενός προγράμματος ταχείας αναδάσωσης.

Ερωτηθείς για την κατάσταση τώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το πρωί τα πράγματα φαίνονταν καλύτερα, στη συνέχεια λόγω της πορείας των ανέμων υπήρξε αναζωπύρωση και η προσπάθεια είναι να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά αποτελεσματικά ώστε να αποφευχθούν άλλες καταστροφές.

Ερωτηθείς εάν είχε επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι επικοινώνησε μαζί του χθες αργά το βράδυ ο Μουσταφά Ακιντζι “και προσφέρθηκε, αν είχαμε ανάγκες, με δεδομένο ότι είναι η κοινή μας πατρίδα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Τον ευχαρίστησα βεβαίως, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι με την βοήθεια που υπάρχει από το Ισραήλ, τις Βρετανικές Βάσεις και την Ελλάδα, και με τα πτητικά μέσα που διαθέτουμε, νομίζω δεν τίθεται η ανάγκη για συνδρομή και συμβολή”. Θέλησε όμως, είπε, να τον ευχαριστήσει για το γνήσιο ενδιαφέρον του να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα που η κοινή μας πατρίδα αντιμετωπίζει.

Πηγές από το λεγόμενο “προεδρικό”, που επικαλείται ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ουλάς Μπαρίς, ανέφεραν ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε στον κ. Αναστασιάδη πως σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν και στις δύο πλευρές δεν υπήρξε παροχή βοήθειας της μιας προς την άλλη, και πως πλέον σε αυτό το θέμα πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας σε τέτοια θέματα.
 
Αδειάζουν αποθήκες πυρομαχικών και μοναστήρια Εξάλλου στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία.  Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top