Οικονομία

Ανοδικό ξέσπασμα στην Ευρώπη – Κέρδη άνω του 2%

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Μετά από δύο συνεδριάσεις ισχυρών πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές αποφάσισαν να αντιδράσουν έντονα ανοδικά, με τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν έστω και μικρό μέρος των υψηλών απωλειών που είχαν το τελευταίο διάστημα. Κέρδη 2,47% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 316 μονάδες, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να ολοκληρώνουν με θετικό πρόσημο.

Σε ανάλογη κλίμα κινήθηκαν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX 30 να ενισχύεται 1,93% στις 9.447 μονάδες, με το βρετανικό δείκτη FTSE 100 να κινείται κατά 2,64% υψηλότερα και να ανακτά εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων, κλείνοντας στις 6.140 μονάδες.

Κέρδη 2,6% για τον γαλλικό CAC 40 στις 4.088 μονάδες, ενώ ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται 2,4% στις 7.835 μονάδες ενώ ράλι σημείωσε η ιταλική αγορά, με τον FTSE MIB να κινείται κατά 3,3% υψηλότερα στις 15.601 μονάδες.

Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στη διπλή υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας από τους οίκους Standard & Poor’s και Fitch, πιθανώς γιατί είχαν προεξοφλήσει τέτοιου είδους κινήσεις, ενώ έστρεψαν το ενδιαφέρον τους και στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους μέχρι πρότινος εταίρους τις διαδικασίες του Brexit.

«Οι μετοχές ανακάμπτουν εξαιτίας των προσδοκιών ότι θα υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες είναι να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στις αγορές δηλώνοντας το “παρών” και λέγοντας ότι θα δράσουν. Αν όμως δεν υπάρξει αυτή η στήριξη θα δούμε νέα πτώση» υποστηρίζει ο John Plassard, trader στην Mirabaud Securities.

Το τραπεζικό ράλι – το οποίο καταφθάνει μετά από αρκετές συνεδριάσεις ισχυρών ρευστοποιήσεων – ήταν αυτό που στήριξε τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον τραπεζικό δείκτη του Stoxx 600 να είναι αυτός που εμφάνισε την καλύτερη πορεία μεταξύ των κλαδικών δεικτών.

Σε θετική τροχιά γύρισαν τόσο η στερλίνα όσο και το πετρέλαιο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι υπάρχει, προσωρινή ή όχι μένει να αποδειχθεί, ηρεμία στις αγορές.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top