Περιβάλλον

Ανοίγει τις πύλες της η έκθεση «Το δάσος κάτω από τον δρόμο»

550_334_512960.jpg

Τις πύλες της ανοίγει, αύριο Παρασκευή 17 Ιουνίου, στη μεγάλη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, η έκθεση «Το δάσος κάτω από τον δρόμο» με τα μοναδικά απολιθώματα δέντρων που αποκαλύφτηκαν στις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη -μετά την εξαιρετική επιτυχημένη παρουσίασης της στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα- μας γνωρίζει το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών και τον χώρο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών και εργασιών συντήρησης, των εργασιών ανάδειξης και προστασίας των ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθωμένων φυτών.

«Παράλληλα, μέσα από την έκθεση τονίζεται η σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τη μελέτη της βιοποικιλότητας και τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Και συνεχίζει, σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων».

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες. Στόχος της είναι να αναδείξει τόσο την πληθώρα των απολιθωμένων ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν, όσο και να γνωρίσει στο κοινό τις διαδικασίες με τις οποίες αυτά ανασκάπτονται, αποτυπώνονται, καταγράφονται και συντηρούνται στο Μουσείο ή διατηρούνται επί τόπου στις θέσεις που βρέθηκαν.
 
Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση, καθώς εστιάζει τόσο στα ευρήματα όσο και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Επίσης, παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top