Διεθνή

«Αντεπίθεση» των Εργατικών κατά του Brexit λίγο πριν το δημοψήφισμα

921AB960B41F6DDB8AE1E6A396FE5A6D.jpg

Προτροπή προς τους ψηφοφόρους του κόμματός του να υπερψηφίσουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της μεθεπόμενης Πέμπτης απηύθυνε ο ηγέτης των Εργατικών ΤζέρεμιΚόρμπιν, εν μέσω δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στο Brexit.

Προτροπή προς τους ψηφοφόρους του κόμματός του να υπερψηφίσουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της μεθεπόμενης Πέμπτης απηύθυνε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, εν μέσω δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στο Brexit.

Σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων ο κ. Κόρμπιν είπε ότι απευθύνει έκκληση σε «ολόκληρο το κίνημα των Εργατικών» να απορρίψει το Brexit.

Ο ηγέτης του κόμματος ήταν πλαισιωμένος από όλο το σκιώδες υπουργικό συμβούλιό του καθώς οι Εργατικοί έχουν αναλάβει αυτή την εβδομάδα τα ηνία στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής λόγω του μεγαλύτερου από το αναμενόμενο ποσοστού στήριξης του Brexit μεταξύ των οπαδών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κόρμπιν έχει κατηγορηθεί για «χλιαρή» και «διστακτική» εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μέχρι στιγμής.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη των Εργατικών έχουν ενημερωθεί ότι σύμφωνα με εσωτερικές σφυγμομετρήσεις χρειάζεται μία μετατόπιση της τάξης του 3% μεταξύ των οπαδών του κόμματος για να επικρατήσει η παραμονή στην ΕΕ στο προσεχές δημοψήφισμα.

Ο κ. Κόρμπιν, όπως και οι ηγέτες των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της χώρας που τον ακολούθησαν στο βήμα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία έξοδος από την ΕΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ποσοστό των κοινοτικών πολιτών που απασχολούνται στο NHS είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των Ευρωπαίων επί του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατηγόρησε δε τους πολιτικούς επικεφαλής της εκστρατείας Leave, που «ψευδώς» ισχυρίζονται ότι ένα Brexit θα εξοικονομούσε χρήματα για τη δημόσια υγεία, ότι δεν πιστεύουν καν στην αναγκαιότητα του NHS.

Πολιτικοί σχολιαστές επισήμαναν ότι στην ομιλία του ο ηγέτης των Εργατικών δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στην οικονομία και στο μεταναστευτικό, που φαίνεται να είναι τα θέματα που κυρίως απασχολούν τους ψηφοφόρους.

Μιλώντας ωστόσο στο BBC ο Αντιπρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουάτσον σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ. Το ίδιο δήλωσε τη Δευτέρα και ο πρώην βουλευτής και σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών ΕντΜπολς, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι το κόμμα αναγνωρίζει τις ανησυχίες των πολιτών για την αυξημένη μετανάστευση.

Ο κ. Μπολς είναι ένα μόνο από τα παλαιότερα μεγάλα στελέχη των Εργατικών που πρωτοστατούν στην επίθεση πειθούς αυτής της εβδομάδας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – εμφανίσεις έχουν γίνει ή θα γίνουν μεταξύ άλλων από τον τέως Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τους αδερφούς Μίλιμπαντ με στόχο να περάσει ένα θετικό μήνυμα για την ΕΕ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top