Διεθνή

Αντιδράσεις μετά την απόφαση της Ιl Giornale να προσφέρει το βιβλίο «Ο Αγών μου»

CE8DB098C483A6E2D924859D6A1C4145.jpg

Η πρωτοβουλία ανήκει στο διευθυντή της εφημερίδας με τη λογική ότι πρέπει να διαθέτει, κανείς, «μια σφαιρική γνώση» κάθε ιστορικής περιόδου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία, η απόφαση της εφημερίδας Ιl Giornale (ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), να προσφέρει, μαζί με το σημερινό της φύλλο, το βιβλίο «Mein Kampf» (Ο Αγών μου), του Αδόλφου Χίτλερ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο διευθυντή της εφημερίδας, Αλεσάντρο Σαλούστι, με τη λογική ότι πρέπει να διαθέτει, κανείς, «μια σφαιρική γνώση» κάθε ιστορικής περιόδου. «Δεν είναι μια πρωτοβουλία προπαγάνδας, δεν θα είχα πρόβλημα να διαθέσουμε προς πώληση, μαζί με την εφημερίδα μας, και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο», τόνισε ο Αλ. Σαλλούστι.

«Πρόκειται για κάτι το ελεεινό, το οποίο απέχει έτη φωτός από κάθε λογική μελέτης και εμβάθυνσης του Ολοκαυτώματος και των διαφόρων στοιχείων που συντέλεσαν στο να βυθιστεί, η ανθρωπότητα, σε βάραθρο δίχως τέλος. Ένα βάραθρο θανάτου, μίσους και βίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εβραϊκών Κοινοτήτων Ιταλίας, Ρέντσο Γκατένια.

Στο θέμα παρενέβη ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε μήνυμά του στο Twitter: «θεωρώ ελεεινό το ότι μια εφημερίδα, σήμερα, διαθέτει το O Αγών Μου, του Χίτλερ. Θέλω να αγκαλιάσω, με στοργή, την εβραϊκή κοινότητα» έγραψε.

Την «έκπληξή της» έκανε γνωστή, επίσης, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιταλία. «Αν μας ρωτούσαν, θα τους συμβουλεύαμε να επιλέξουν βιβλία πολύ πιο κατάλληλα, για να κατανοήσει και να μελετήσει, κανείς, το Ολοκαύτωμα», δήλωσαν εκπρόσωποι της πρεσβείας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Εκ μέρους του
κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο Εμανουέλε Φιάνο θεωρεί ότι «πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο να χρησιμοποιηθούν νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ψήφοι ενάντια στους κεντροαριστερούς υποψήφιους, ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, στις 19 Ιουνίου».

Trovo squallido che un quotidiano italiano regali oggi il Mein Kampf di Hitler. Il mio abbraccio affettuoso alla comunità ebraica #maipiù

— Matteo Renzi (@matteorenzi) June 11, 2016

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top