Πολιτική

Απάντηση Αβραμόπουλου σε ερώτηση Βόζεμπεργκ για την τρομοκρατία

550_334_409698.jpg

Τη σημασία του άμεσου εντοπισμού τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο και της διαγραφής του από την Ειδική Μονάδα Αναφοράς Διαδικτυακού Περιεχομένου (IRU) της Europol, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Η Ευρωβουλευτ;hw της Νέας Δημοκρατίας  κατέθεσε τη συγκεκριμένη ερώτηση με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι, οι οποίες έκαναν ακόμη πιο εμφανές το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών κατά την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δυσπιστία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στην Ε.Ε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, από το 2016 οι προσπάθειες θα εστιαστούν στη βελτίωση και επέκταση της διαδικασίας αναφορών τρομοκρατικού υλικού στον κυβερνοχώρο, ενώ καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή του νέου Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της Ευρωπόλ, που έχει αναλάβει δράση από 1/1/2016.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Koμισιόν:

«Η Επιτροπή γνωρίζει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο το διαδίκτυο για ριζοσπαστικοποίηση, στρατολόγηση, επικοινωνία και καθοδήγηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Όπως ανακοινώθηκε στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια, το Δεκέμβριο, η Επιτροπή δημιούργησε ένα διαδικτυακό φόρουμ της Ε.Ε., στο οποίο θα συμμετέχουν τα Κράτη μέλη και εταιρίες από τον κλάδο του διαδικτύου με σκοπό την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος και τη βελτίωση της συνεργασίας.

Τομέα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτέλεσε η μείωση της προσβασιμότητας σε τρομοκρατικό περιεχόμενο διαδικτυακά, για την προστασία όλων των χρηστών, αλλά κυρίως των νέων και ευάλωτων.

Ως εκ τούτου, έχει συσταθεί, στο πλαίσιο της Ευρωπόλ, Μονάδα Αναφοράς Διαδικτυακού Περιεχομένου (IRU) με αντικείμενο τον εντοπισμό υλικού τρομοκρατικού περιεχομένου και τη σχετική αναφορά στην εταιρεία – πάροχο, όταν εκτιμάται ότι έχει παραβιάσει τους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις της.

Πρόκειται για προαιρετική ρύθμιση, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι εταιρείες προβαίνουν σε ταχεία διαγραφή του σχετικού υλικού. Καθώς αυξάνονται οι δραστηριότητες της IRU κατά τη διάρκεια του 2016, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στη βελτίωση και επέκταση της διαδικασίας αναφορών.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, εφαρμόζονται ρυθμίσεις ώστε να κατορθώσουν τα κράτη μέλη να διευκολύνουν τη ροή πληροφοριών, με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων.
 
Ειδικότερα, το νέο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της Ευρωπόλ θα βελτιώσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ αρμόδιων αρχών και θα παράσχει ασφαλές περιβάλλον επικοινωνιών για την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top