Ελλάδα

«Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Κουρτς για τη νήσο Έλις και τη Λέσβο

ref12-735x459.jpg

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Λέσβου προκάλεσαν οι -όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει- «απαράδεκτες και ανερμάτιστες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, σχετικά με τη νήσο Έλις και το νησί της Λέσβου».

Στην έντονη δήλωση του, ο Σπύρος Γαληνός σημειώνει ότι «το νησί της Λέσβου, μπορεί να αποτελεί ένα κομμάτι του ανατολικού συνόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, πρώτα και κύρια, αποτελεί κομμάτι του ανατολικού συνόρου του ανεξάρτητου και κυρίαρχου ελληνικού κράτους. Ως ένα νησί ανεξάρτητου κράτους-μέλους της ΕΕ, ακολουθούμε την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη συμμετοχή όλων των κυρίαρχων κρατών-μελών. Θεωρούμε, λοιπόν, πως τέτοιες προτάσεις πολιτικής από έναν υπουργό Εξωτερικών, κράτους-μέλους της ΕΕ, προς ένα άλλο κράτος-μέλος είναι απαράδεκτες και προσβλητικές, τη στιγμή που συκοφαντούν και δυσφημούν το νησί της Λέσβου και τους κατοίκους του».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, «το άλμα λογικής που διαπράττει ο κ. Κούρτς, συγχέοντας τη νήσο Έλις με ένα νησί 1.632 τετρ. χιλ., 87.000 κατοίκων και ιστορία πλέον των 4.000 ετών, μπορεί να αποδοθεί μόνο σε άγνοια. Η καρδιά της Ευρώπης συνεχίζει να χτυπά στη Λέσβο, που υπερασπίζεται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Αξίες τις οποίες ολόκληρα κράτη- μέλη ευκαιριακά αγνοούν ή υποστηρίζουν μπροστά στο φόβο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, η πρόταση του κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, εκτός από απαράδεκτη και πρακτικά ανεφάρμοστη, αναγνωρίζει ουσιαστικά τον ρόλο των διακινητών ως διαχειριστές της προσφυγικής ροής, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Σούλτς ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Πολύ περισσότερο, δεν θα δεχθούμε η Λέσβος να γίνει το θύμα αυτών των εκβιασμών».

Και ο κ. Γαληνός καταλήγει, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Θεωρούμε πως η δήλωση για μετατροπή της Λέσβου σε μια φυλακή ανθρώπων, που οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επόμενους πρόσφυγες, είναι δυσφήμιση του χειρίστου είδους και είναι κατάφορα προσβλητική. Για το λόγο αυτό καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να βάλει τον αδαή και ανιστόρητο υπουργό στη θέση του, καθώς και να αποτρέψει τα σχέδια κύκλων που στόχο έχουν την μετατροπή της Λέσβου και της Ελλάδας, σε αποθήκη ψυχών.

Η Λέσβος παραμένει ένα πανέμορφο και ζωντανό νησί του ανεξάρτητου και κυρίαρχου ελληνικού κράτους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μετατραπεί σε ένα νησί φυλακή».

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top