Ελλάδα

Απίστευτοι Τούρκοι: Διαφώνησαν για τον τόπο προσγείωσης των αεροπλάνων και δεν έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Την προσγείωση των τουρκικών πτητικών μέσων, που θα συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο κατεχόμενο χωριό Κρήνι ή στη κατεχόμενη πόλη της  Μόρφου προέβλεπε η πρόταση που μετέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με παράλληλη λήψη νερού από τον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης “προεδρίας” του ψευδοκράτους, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί του είπε ότι δεν είχε νόημα η επιμονή για προσγείωση των δύο τουρκικών ελικοπτέρων και του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ενώ δεν ήταν απαραίτητη η προσγείωσή τους στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

Όπως αναφέρεται, μετά τις επαφές που είχαν συνεργάτες του με την ομάδα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί επικοινώνησε την Κυριακή απευθείας μαζί του για να εκφράσει την ετοιμότητά του να στείλει πυροσβέστες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ανέφερε ότι μπορεί να ζητήσει και τη συνδρομή εναέριων μέσων την Τουρκίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε και του είπε ότι έχει σταλεί βοήθεια από το Ισραήλ ενώ αναμένεται και η συνδρομή της Ελλάδας, και ότι, εφόσον χρειαστεί, θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση.

Καθώς η πυρκαγιά συνέχισε να βρίσκεται εκτός ελέγχου και ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΕ, ο κ. Ακιντζί λέει ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τρεις φορές την Τρίτη, λέγοντας του πως πρέπει να τεθούν στο περιθώριο τα πολιτικά επιχειρήματα και να αντιμετωπιστεί ως ανθρωπιστικό το ζήτημα.

Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του έθεσε το θέμα της προσγείωσης των εναέριων μέσω στην κατεχόμενη Τύμπου, λέγοντας του πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, ο κ. Ακιντζί του ανέφερε την επιλογή της κατεχόμενης Μόρφου ή εναλλακτικά στο Κρηνί, καθώς θα ήταν η καταλληλότερη τοποθεσία για τη λήψη νερού από τον κόλπο της Μόρφου.

Επίσης του ανέφερε ότι και τα άλλα πτητικά μέσα θα μπορούσαν να κάνουν λήψη νερού από τον κόλπο της Μόρφου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέει εξάλλου ότι συμφώνησε πως θα πρέπει να συντονιστούν οι πτήσεις των αεροπλάνων που θα έρθουν από την Τουρκία και ότι αυτό θα το έπραττε αυτός που βρισκόταν στο σημείο της πυρκαγιάς. «Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα» προστίθεται.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απάντησε ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα, το οποίο θα συζητήσουν ενώ αν αποφασίσουν να αποδεχτούν την τουρκική πρόταση, θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο πλαίσιο όπως και με τα άλλα κράτη. Σε αυτή την τελευταία συζήτηση, αναφέρεται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επίγεια μέσα.

Έκτοτε κανείς δεν του τηλεφώνησε, συμπληρώνει η ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ενώ λέει ότι έμαθε για την απόφαση της Λευκωσίας από τον Τύπο.

Στην ανακοίνωση, ο κ. Ακιντζί εκφράζει λύπη διότι τα θέματα της προσγείωσης και της λήψης νερού γίνονται σύμφωνα με πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τη γεωγραφική εγγύτητα και την αποτελεσματικότητα.

Ο ίδιος και το γραφείο του τις τελευταίες πέντε ήμερες επέδειξαν «μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες» μια προσπάθεια να συμβάλουν στον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, το πού θα προσγειωθούν τα πτητικά μέσα, από πού θα αναχωρήσουν, πώς θα συντονιστούν και ποιος θα είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, δεν έχει για τον ίδιο καμία σημασία, ενόσω εκτυλίσσεται αυτή η μεγάλη καταστροφή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κατευθυνόμαστε από πολιτικά ελατήρια και με βάση τα διπλωματικά καλούπια, αλλά με βάση τις ανθρώπινες αξίες, προστίθεται.

Όποιος ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα ανθρωπιστικά θέματα θα πρέπει να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται εντός αυτού του πλαισίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top