Διεθνή

Από την Παγκόσμια Τράπεζα στην προεδρία του Περού

peru.jpg

Με 41.438 ψήφους παραπάνω από την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι φαίνεται να εξασφαλίζει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στο Περού με πολύ μικρή ποσοστιαία διαφορά, αν και οι εκλογικές αρχές διευκρινίζουν πως μένουν ακόμα να καταμετρηθούν χιλιάδες ψήφοι.

Ο κεντρώος Κουτσίνσκι κέρδισε με 50,12% επί των καταμετρηθέντων ψήφων, έναντι του 49,88% της Φουχιμόρι, κόρης του φυλακισμένου πρώην προέδρου, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή του Περού, ONPE.

Πρόκειται για τις πιο αμφίρροπες εκλογές που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια στο Περού.

Ο 77χρονος Κουτσίνσκι είπε ότι θα αναμείνει το τελικό αποτέλεσμα από την ONPE προτού ανακοινώσει τη νίκη του, αλλά απευθύνθηκε στους Περουβιανούς σαν να είχε ήδη κερδίσει. «Θα εργαστούμε για όλους τους Περουβιανούς», είπε σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας: πολλοί Περουβιανοί αισθάνονται ότι έχουν παρέλθει οι ευκαιρίες για αυτούς, αλλά εμείς θέλουμε όλους να συμμετάσχουν στο μέλλον της χώρας.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι το θέμα των υπολειπόμενων ψήφων θα λυθεί σύντομα αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Φουχιμόρι δεν έχει παραδεχθεί την ήττα της μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων χθες. Παρά τις διακυμάνσεις των εκλογικών μετρήσεων τις τελευταίες μέρες, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ποσοστά του Κουτσίνσκι από την αρχή της καταμέτρησης των ψήφων. Οι σύμμαχοί της στη βουλή είπαν νωρίτερα ότι επιθυμούσαν να ακυρώσει η εκλογική επιτροπή δεσμίδες ψήφων από διάφορα εκλογικά κέντρα λόγω παρατυπιών που είχαν βρει. Οι βουλευτές όμως είπαν ότι θα δεχθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Περίπου 170 δεσμίδες αμφισβητούνται. Όμως, παρά το γεγονός ότι κάθε δεσμίδα έχει μέχρι και 300 ψήφους, η νίκη του Κουτσίνσκι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί μόνο αν όλες οι ψήφοι ήταν υπέρ της Φουχιμόρι.

Και οι δύο υποψήφιοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την πολιτική των νεοφιλελεύθερων αγορών που εισήγαγε στην αρχή της δεκαετίας του 90 ο πατέρας της Φουχιμόρι, Αλμπέρτο Φουχιμόρι – ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για μίζες και παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τα δέκα χρόνια ηγεσίας του – και την οποία διατήρησαν οι τρεις επόμενες δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Πρώην πρωθυπουργός και γιος Ευρωπαίων μεταναστών, ο Κουτσίνσκι είναι φιλελεύθερος σε κοινωνικά θέματα και υποστηρίζει τον πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων. Έχει απορρίψει τις σκληροπυρηνικές προτάσεις της Φουχιμόρι για εγκλήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή φυλακών σε μεγάλο υψόμετρο, ως μυωπικές.

Η νοτιοαμερικανική χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές την Κυριακή για τον αντικαταστάτη του αριστερού Ογιάντα Ουμάλα.

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου θα γίνει στις 28 Ιουλίου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top